Dome slatki dome
KROVNI PROZORI

Reguliranja svjetlosti i topline, štednja energije, zaštita od buke i tuče...
Objavljeno 31. srpnja, 2014.
Ne zaboravite na izolaciju za vlagu u prozorskoj paleti

Da bi se u potkrovnom stanu dobro osjećali, trebate zrak i svjetlo. Prozorske površine neka budu toliko velike koliko je to moguće, zauzimati moraju najmanje osminu površine u kojoj se postavljaju.

Tamo gdje nema okomitih prozora mogu iskusni kućni majstori ugraditi krovne prozore. Visina balustrada neka bude 90 cm, gornji rub prozora neka leži na visini 200 - 220 cm. Ako imate na izbor krovne ili mansardne prozore, uvažavajte prednosti i slabosti i jednih i drugih.

Prednosti krovnih prozora: prodor svjetlosti je bitno jači, a gubitak topline manji zbog manje vanjske površine prozora, troškovi su mnogo manji, izbor primjerenog mjesta je bitno jednostavniji, vrijeme ugradnje je mnogo kraće.

Prednosti mansardnih prozora: poveća se površina prostora kojeg možemo iskoristiti, pregrijavanje ljeti možemo jednostavno spriječiti.

Ugradnja krovnih prozora

Ugradnja krovnog prozora u pravilu je moguća u svaki krov. Morate uzeti u obzir činjenicu da to predstavlja mijenjanje statike vašeg krova. Zato stvar pažljivo planirajte i prije svake ugradnje savjetujte se sa stručnjakom arhitektom, krovopokrivačem ili tesarom koji će vas savjetovati. Najjednostavnija je ugradnja prozora koji je širok baš toliko da ga možete ugraditi između dvije krovne grede. U tom slučaju izbjegavajte promjene na gredama i njihovu zamjenu. Ukoliko morate grede prepiliti i umetnuti, taj posao mora i izvesti stručnjak, jer pri tome treba uvažavati statiku i stabilnost cijelog krova.

Nakon što se, uvažavajući udaljenosti između greda, odredi pozicija prozora, treba najprije odstraniti moguće gipsane ploče, foliju za izolaciju od vlage itd. Libelom i metrom mjeri se visina balustrada, a treba biti najmanje 90 cm i paziti dokle seže gornji rub prozora. Potom se odstranjuju crjepovi i odrežu krovne letve. Čavle ostalih letvi naknadno pribijte. Ako vam je stručnjak precizno izračunao zamjenu greda ispilite i grede, prerežite odgovarajuće poprečne spojnike i pričvrstite ih na postojeće grede. Ako je udaljenost između greda veća od širine prozora na jednak način ugradite ogradnu gredu.

Pri postavljanju prozora valja slijediti upute proizvođača. Najprije odstranite prozorsko krilo da si olakšate montažu. Potom pričvrstite držače, prozor iznutra gurnite u otvor, poravnajte ga i držače pričvrstite na krov (ne na krovne letve). Ponovno objesite prozorsko krilo. Pazite na rez između slijepog okvira i prozorskog krila i okvir prema potrebi poravnajte klinom. Držače fiksno pričvrstite na grede. Prozor obrubite s prekrivnim okvirom. Kod rezova i navoja spojeva upotrijebite silikon. Kod nekih se sustava zbog otpornosti na vremenske uvjete upotrebljava još posebna podstrešna zaštita. Nakon toga opet pokrijte krov. Crijep možete prerezati kutnom brusilicom. Crjepove kojima ste odrezali viseći nastavak treba osigurati da ne otklize.

Zaštita pred suncem za krovne prozore

Ne zaboravite na izolaciju za vlagu u prozorskoj paleti i izradu nepropusnih priključaka za postojeću izolaciju za vlagu. U našim zemljopisnim širinama krovne prozore, ako je ikako moguće, okrećemo prema jugu. To omogućava da u hladnijim godišnjim dobima sunce i svijetlost prodru u stan i kuću. Ljeti, međutim, zbog toga postoji opasnost da sunce jako zagrije unutrašnjost kuće. Zato već kod gradnje i planiranju mislite na zaštitu od sunca.

Dodatna oprema za krovne prozore zadovoljit će sve vaše želje u svezi s reguliranja svjetlosti i topline, štednje energije, zaštite pred bukom, tučom i kukcima. U svakom slučaju detaljno planirajte svaki cilj upotrebe i potrebne funkcije, tj. upravljanje i praktičnost, kao što je primjerice električno ili daljinsko upravljanje i detektor za kišu. Ako dvojite, uvijek radije izaberite verziju s električnim upravljanjem, jer je njena naknadna instalacija mnogo skuplja. Osim toga, jednostavno će upravljanje omogućiti da roletu redovito upotrebljavate. Kod električnog upravljanja prozorima obvezno instalirajte i detektor za kišu, jer to omogućava zatvaranje prozora po noći, ili u vašoj odsutnosti. D.Pejić

Darko PEJIĆ

UGRADNJA

KROVNOG PROZORA U PRAVILU MOGUĆA JE U SVAKI KROV

Pri postavljanju prozora valja slijediti upute proizvođača

Možda ste propustili...

TEST: EINHELL TE-SW 18/610 LI-SOLO

Za čiste staze i sve površine oko objekta

DA ORHIDEJE DUGO I LIJEPO CVATU

I biljke vole piti zeleni čaj

Najčitanije iz rubrike