Crna kronika
KRIMINALCI VREBAJU

Prevaranti uzeli starijim ženama iz Novog Nevesinja i Turnašice životne ušteđevine
Objavljeno 29. srpnja, 2014.
Starije osobe, u najboljoj vjeri, postaju žrtve prijevara

NOVO NEVESINJE - U Novom Nevesinju u Baranji u petak je lažni djelatnik Crvenog križa prevario 66-godišnju ženu. Došao joj je na vrata s pričom da uplati određeni dio poreza na dodanu vrijednost u iznosu od nekoliko tisuća kuna, te će nakon uplaćenog poreza dobiti donaciju od nekoliko desetaka tisuća kuna. Žena mu je povjerovala i dala oko dvije tisuće kuna, a muškarac je, naravno, nestao u nepoznatom smjeru. Identična stvar dogodila se i u Turnašici, u Virovitičko-podravskoj županiji. Ondje je nepoznati muškarac prevario 82-godišnjakinju rekavši joj da dolazi iz općine jer je ona na popisu osoba kojima se treba isplatiti novčana pomoć.

- Kako bi se starici isplatila novčana pomoć u velikom iznosu, ona mora na taj iznos platiti PDV. Nakon toga starica je svoju ušteđevinu dala prevarantu da si sam izbroji novac u iznosu PDV-a!? Prevarant je manji dio novca vratio, a preostali, veći iznos novca, odnio sa sobom - doznajemo od Josipa Štajdohara, glasnogovornika PU virovitičko-podravske. Iz iste PU stiže upozorenje osobama starije žiovotne dobi da ne nasjedaju na priču neznanaca, a ako posumnjaju da su prevareni neka odmah nazovu policiju na 192.

- Građani starije životne dobi najčešće su žrtve kaznenih djela prijevare. Razlozi su vrlo često poodmakla dob, samostalno stanovanje te neupućenost i nepažnja. Prevaranti, osim telefonskih razgovora, sve češće dolaze i na kućne pragove nudeći razne usluge i pogodnosti. Starije osobe u najboljoj vjeri pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću i postaju žrtve prijevara - dodaje Štajdohar.

U Virovitičko-podravskoj županiji zabilježeni su razni oblici prijevare gdje se prevaranti lažno predstavljaju kao djelatnici centra socijalne skrbi, djelatnici općina, djelatnici za obnovu kuća, djelatnici za usluge masaže i pomoć u kući.

Sandra LACIĆ
NAZVALA LAŽNA BANKARICA

Nedavno zabilježen slučaj prijevare koji se dogodio u Virovitici je i lažno predstavljanje u ime djelatnika banke. Naime, ženska osoba koja se lažno predstavila kao djelatnica banke nazvala je žrtvu na kućni telefon i rekla da provjerava ispravnost novčanica u stranoj valuti. Od žrtve je zatražila da, ako ima novčanice u stranoj valuti, stavi u vrećicu i objesi s unutarnje strane kapije kako bi djelatnica banke mogla preuzeti novčanice. Žrtva ju je poslušala...

Možda ste propustili...

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

TOMISLAV SVETINA O AFERI “DINAMO 2”

Financijske odluke donosio je Mamić

Najčitanije iz rubrike