Novosti
PSIHIJATAR, DR. NIKOLA MANDIĆ:

Alkohol, PTSP i oružje ubrzali tragediju, a pravi je uzrok patološka ljubomora
Objavljeno 28. srpnja, 2014.

Što se doista događa u glavama osoba koje se ne mogu pomiriti s mišlju da ih partner želi napustiti? Što ih nagoni na zločin iz strasti, koji danima poslije puni novinske stupce i potiče brojne rasprave, s osnovnim pitanjem - je li to moglo spriječiti? Neke od odgovora pokušao nam je dati prof. dr. sc. primarijus Nikola Mandić, poznati osječki specijalist neurologije i psihijatrije.

Bio je vrlo razborit, ocjenjuje osječki psihijatar, dr. Nikola Mandić policijski potez tijekom talačke krize na Čepinskoj što nije dopušten izlazak kupcima i djelatnicima Avenue Malla, a potom ni Petričevićevoj djeci blizu poprišta zločina. Na taj način, kaže, spriječene su sigurne dodatne tragedije, jer je ubojica i samoubojica bio pod utjecajem alkohola i očigledno u psihotičnom stanju ljubomore.

- Ono što se dogodilo, moglo se spriječiti da je osoba bila uključena u terapiju kod liječnika od povjerenja. Osobno u takvim slučajevima zovem i suprugu na što raniju komunikaciju i ocjenjujem stanje te mogu reći da katkad ne odbijaju komunikaciju. Ono što je loše je činjenica da takve osobe misle da posjeduju svoju suprugu, misle da je vole, a zapravo su posesivne osobe koje takvim snažnim osjećajem ljubomore smatraju da gube dio sebe - ocijenio je dr. Mandić, dodavši da pitanje ljubomore ostaje dugo zatvoreno između bračnih partnera i da je riječ o snažnoj emociji koja doslovce preplavi mozak ljubomorne osobe.

- PTSP, alkohol i oružje faktori su koji ubrzavaju proces i dovode do postupaka bez razmišljanja, no nisu bili jedini i glavni razlog zbog čega se osoba odlučila na svoj krvavi pohod. Ne treba zaboraviti ni to da alkoholizam dovodi i do impotencije pa tada osoba optužuje partnera za promjenu odnosa. Ovo je bio cijeli splet okolnosti koji je, nažalost, doveo do tragedije - kaže dr. Mandić.M.Mihelić

Dr. Nikola Mandić

psihijatar

Ono što se dogodilo moglo se spriječiti da je osoba bila uključena u terapiju kod liječnika od povjerenja. Osobno u takvim slučajevima zovem i suprugu...

Možda ste propustili...