Novosti
ANALIZA REZULTATA DRŽAVNE MATURE

Slavonski gimnazijalci iznad državnog prosjeka
Objavljeno 27. srpnja, 2014.

Nakon što smo objavili da je prosječna ocjena hrvatskih maturanata na državnoj maturi trojka, iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje dostavili su nam podatke o uspjehu učenika Osječko-baranjske županije. Iz nje se može zaključiti da je prosječna ocjena također trojka, međutim gimnazijalci iz Osječko-baranjske županije postigli su bolji uspjeh od državnog prosjeka, njihova je prosječna ocjena 3,7, odnosno četvorka.

Tako je najviše gimnazijalaca, njih 336, iz više razine engleskog jezika dobilo ocjenu 4, 109 je ocijenjeno sa 5, a nitko nije dobio jedinicu. Također, najviše je četvorki na osnovnoj razini hrvatskog jezika (68), dok je na višoj razini hrvatskog jezika najviše gimnazijalaca dobilo ocjenu 3 (424). Matematiku znaju također za trojku, tu je ocjenu dobilo najviše gimnazijalaca na osnovnoj (259) i višoj razini (188). Ali zato naši gimnazijalci izvrsno znaju njemački jezik. Osnovnu razinu pisalo je samo četvero učenika, od toga je dvoje dobilo peticu, dok su ostali odabrali višu razinu. Njih 23 dobilo je 5, a 18 je ocijenjeno četvorkom.

Strukovnjaci u Osječko-baranskoj županiji u cijelosti se drže državnog prosjeka. Njihova prosječna ocjena bila bi čista trojka, da je nisu “pokvarili” dvojkom iz više razine matematike.

Što se izbornih predmeta tiče, tu je prosječna ocjena trojka. Međutim, ima i mnogo petica, posebno kod gimnazijalaca, a najviše iz fizike, čak 50. Gimnazijalci su dobro napisali i test iz biologije, psihologije, kemije i informatike. Učenicima strukovnih škola mnogo bolje ide politika i gospodarstvo. Iz tog su predmeta dobili 17 četvorki i 177 trojki. Kad sve zbrojimo i oduzmemo, prosječna ocjena na državnoj maturi, za sve učenike, i gimnazijalce i strukovnjake u Osječko-baranjskoj županiji iznosi 3,25.V.Latinović

3,7

odnosno, čvrsta četvorka, prosječna je ocjena gimnazijalaca iz Osječko-baranjske županije

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike