Zdravlje
ZZJZ OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE DETEKTIRAO PRVA ZRNCA

Osječki rekord je 1610 zrnaca u kubičnom metru
Objavljeno 26. srpnja, 2014.

Na dan 24. srpnja ove godine Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u svojim mjerenjima detektirao je tri zrna peluda ambrozije po kubičnom metru. Iako su ti rezultati još daleko od alarmantnih 30 zrnaca po kubičnom metru, koliko ih izaziva prve alergijske smetnje, u ZZJZ-u napominju kako se vrhunac peludne invazije tog korova očekuje oko 15. kolovoza.

Otela stanište domaćem korovu

- Trenutačno je još prevladavajuća pelud koprive, koja je slaboalergena biljka, ali se zbog obilnih kiša ove godine te pokazatelja na terenu očekuju veliki problemi s ambrozijom. Naime, na gotovo svim terenima već sada je prevladavajući korov ambrozija. Kako još nije počeo njezin cvat i vrijeme polenizacije, građani ne osjećaju njezinu prisutnost. O koliko je agresivnom korovu riječ, govori i istraživanje u kojem je namjerno ostavljeno jedno polje bez ikakva tretiranja, a sve kako bi se vidjelo koji će korovi prevladati. Naravno, ambrozija je bila najbrojnija. To je biljka koja se sada već toliko proširila na našem području da je uzela stanište domaćim korovima - objašnjava profesorica biologije Magdalena Sikora, stručna suradnica i analitičarka u ZZJZ-u Osječko-baranjske županije.

Alergija rijetko prije treće godine

Recimo i kako je uvrijeđeno mišljenje da širenju peluda ambrozije pogoduje suho vrijeme, a da kiša navodno pomaže u smanjenjuju koncentracije peluda. - To je zapravo samo privremeni efekt. Peluda nema dok pada kiša, ali nakon samo nekoliko sati razina peluda toliko naglo poraste da ima čak i gore efekte nego da je letjela cijeli dan - upozorava prof. Sikora. Podsjetimo kako je Laboratorij za ispitivanje zraka ZZJZ-a rekordan broj zrnaca zabilježio 27. kolovoza 2010., kada je izmjereno 1610 zrnaca peluda u kubičnom metru. U KBC-u Osijeku evidentirano je oko 6500 osoba s alergijskim tegobama, a 40% oboljelih alergično je baš na pelud. Liječnici napominju i da je kod alergije na ambroziju dobro to što s godinama postaje sve blaža, i to zato što slabi imunosni nadzor organizma. U pojavi alergije općenito, pa tako i alergije na ambroziju, veliku ulogu ima naslijeđe, osobito ako alergiju ima netko od bližih srodnika. Alergija na ambroziju može se pojaviti u svakoj životnoj dobi, ali je vrlo rijetka prije treće godine. Inače, koncentraciju peluda ambrozije moguće je pratiti na dnevnoj bazi na web-stranici ZZJZ-a http://www.zzjzosijek.hr ili zadnjoj stranici Glasa Slavonije. N.Z.Eberhard

Trenutačno je još prevladavajuća pelud koprive, koja je slaboalergena biljka, ali se zbog obilnih kiša ove godine te pokazatelja na terenu očekuju veliki problemi s ambrozijom

Kazna za neuklanjanje ambrozije 1000 kuna - problem nepoznati vlasnici

Kazna za neuklanjanje ambrozije kreće se od 200 do 1000 kuna. No kažnjavanje nije uvijek lako provesti jer se često ne zna vlasnik parcele. Kada se takav predmet otvori, odnosno kada susjed ili bilo tko prijavi pojavu ambrozije, komunalni redari, ako nađu vlasnika, narede vlasniku ili korisniku zemljišta da u najkraćem mogućem roku ukloni ambroziju, a ako to ne učini, određuje se novčana kazna. Ali ako se ne može naći vlasnik zemljišta, tada se najčešće predmet automatski zatvara i ambrozija ostaje na polju.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike