Novosti
DRŽAVNE TVRTKE IMAJU RECEPT ZA USPJEŠNO POSLOVANJE

Hrvatske šume otpustile 600 radnika i ostvarile 102 milijuna kuna dobiti
Objavljeno 25. srpnja, 2014.
Toliku dobit ova tvrtka nije imala punih dvadeset godina

Vezani članci

DUNAV NAGRIZA PROSTOR IZMEĐU ALJMAŠA I ERDUTA

Dunav se premješta sve južnije - Hrvatska ostaje bez 300 hektara teritorija

U 2013. godini tvrtka Hrvatske šume d. o. o., u 100-postotnom vlasništvu države, ostvarila je dobit prije oporezivanja u iznosu od 102 milijuna kuna, što je najveća ostvarena dobit u posljednjih 20 godina.

Takav rezultat nije posljedica promijenjenih računovodstvenih politika već stvarnog, pozitivnog pomaka u poslovanju. Tvrtka je pritom poboljšala likvidnost, što je rezultiralo prestankom kreditne zaduženosti. Za razliku od 2011. godine, kada su bila korištena 142 milijuna kuna kratkoročnih i dugoročnih bankovnih kredita, na kraju 2013. godine Hrvatske šume nisu imale zaduženja kod banaka. Dapače, viškove likvidnih sredstava od gotovo 90 milijuna kuna plasirale su u novčane fondove.

- Bolja likvidnost rezultat je poboljšanja naplate od kupaca i racionalizacije poslovanja. Zahvaljujući tome, sve obveze prema dobavljačima plaćaju se u ugovorenim rokovima - izjavio je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Ivan Pavelić.

Manji troškovi

Pritom je dodao da su iznimno zadovoljni suradnjom s drvoprerađivačima, s kojima su od 2013. godine započeli sklapanje višegodišnjih ugovora te im na taj način osigurali trajnost i sigurnost izvora sirovine za preradu. “Cjenovnom politikom potičemo i veći stupanj finalizacije njihove proizvodnje, a sve radi njihove održivosti, konkurentnosti i poticanja izvoza, za što se nadamo da bi se trebalo odraziti i na poboljšanje gospodarskog razvoja Republike Hrvatske”, ističe Pavelić.

Hrvatske šume u 2013. godini značajno su smanjile troškove poslovanja. Najveći utjecaj pritom je imalo uvođenje centraliziranog sustava javne nabave, centralno upravljanje novčanim sredstvima i bitno smanjenje troškova koji nisu imali utjecaj na narušavanje kontinuiteta proizvodnog procesa. Vozni park je smanjen za 30 posto, čime je postignuta ušteda od 10 milijuna kuna. Troškovi reprezentacije su u 2012. godini smanjeni za 51 posto u odnosu na 2011. godinu, a u 2013. godini za još dodatnih 26 posto. Provođenjem sustavnog procesa restrukturiranja tvrtke protekle dvije godine broj zaposlenih smanjen je za 600 radnika uz isplaćene otpremnine. To je rezultiralo uštedom na troškovima plaća za 42 milijuna kuna.

Sezonci

- Radnicima nisu smanjivane plaće, uz izuzetak dijela radnika zaposlenih na rukovodećim radnim mjestima gdje je provedeno usklađenje plaća iste razine odgovornosti. U okviru procesa racionalizacije ukinuta su određena rukovodeća radna mjesta u Direkciji kao i sva radna mjesta savjetnika na kojima je bilo zaposleno 40-ak radnika, a koji su preraspoređeni na radna mjesta stručnih suradnika. Od početka mandata nove uprave na neodređeno vrijeme zaposlena su samo dva radnika, a zbog sezonskog karaktera posla, sukladno potrebama organizacije proizvodnog procesa, zapošljavamo 600 - 700 radnika na određeno vrijeme, uglavnom na pomoćnim poslovima, što je dugogodišnja praksa u šumarstvu - kaže Pavelić.

Nakon iscrpnih pregovora, početkom 2014. godine potpisan je i novi Kolektivni ugovor za radnike Hrvatskih šuma d. o. o. gdje je postignut dogovor između Uprave i sindikata. Najznačajnije izmjene u novom kolektivnom ugovoru odnose se na smanjenje godišnjeg odmora za dva dana linearno svim radnicima te je dogovorena neisplata uskrsnice i božićnice za 2014. godinu.

Nikola VUKADINOVIĆ
Milijunske uplate u proračun

Hrvatske šume su na ime poreza, doprinosa i drugih davanja državi za 2013. godinu uplatile 691 milijun kuna. Plaćeno je i 54 milijuna kuna obveza za šumski doprinos na račune jedinica lokalne samouprave iz čega se financira izgradnja njihove komunalne infrastrukture. “Prema zasad dostupnim informacijama, dodatno ćemo uplatiti u proračun i 60 posto ostvarene dobiti nakon oporezivanja što će iznositi još 45 milijuna kuna. Dakle, Hrvatske šume nisu proračunski korisnik već u njega uplaćuju značajne financijske iznose”, veli Pavelić.

Državne tvrtke imale su 1,7 milijardi kuna neto dobiti

Tvrtke u državnom vlasništvu lani su ostvarile konsolidirani financijski rezultat, odnosno neto dobit od 1,7 milijardi kuna, dok su u 2012. iskazale neto gubitak od 1,1 milijardu kuna. Iz Fine napominju kako je to rezultat prvenstveno pozitivnog poslovanja najvećih državnih tvrtki koje su u 2013. poslovale pozitivno u odnosu na 2012. godinu kada su poslovale s velikim gubitcima. Kao primjer iz Fine navode HEP Proizvodnju s gotovo 600 milijuna kuna dobiti u prošloj godini (u 2012. gubitak od 6 milijuna kuna), zatim HRT s 43 milijuna kuna dobiti (29 milijuna kuna gubitka u 2012.) te Zagrebački holding s 31 milijunom kuna dobiti u odnosu na 2012. godinu u kojoj je iskazao gubitak od 365 milijuna kuna. U tvrtkama u državnom vlasništvu lani je bilo zaposleno 109.057 radnika koji su ostvarili ukupne prihode od 62,6 milijardi kuna.

30

posto smanjen je vozni park čime je postignuta ušteda od 10 milijuna kuna

42

milijuna kuna tvrtka je uštedjela na plaćama