Osijek
ŽIVOTNI VIJEK PRESUDIO KOMARCIMA

Za sada neće biti novih zaprašivanja
Objavljeno 24. srpnja, 2014.

Premda su obilne padaline, koje su na osječkom području vladale prije dva tjedna, prijetile rapidnim povećanjem broja komaraca, to se ipak nije dogodilo, jer su im, kako ističu upućeni, presudili njihov životni vijek i nepovoljni vremenski uvjeti.

- Prije desetak dana građani su se žalili na povećan broj komaraca, osobito u večernjim satima. U međuvremenu se pokazalo kako nije riječ o izlijetanju druge ovogodišnje generacije tzv. poplavnih komaraca, nego o tzv. domaćim, urbanim komarcima koji su se razvili u kanalskoj mreži, bačvama punim kišnice... - kaže Romano Kristić, koordinator Stožera za obranu građana od najezde komaraca.

Protekloga vikenda obavljen je larvicidni tretman na 70-ak hektara kanalske mreže u okolici Osijeka. “Tretiranje ličinki provedeno je preventivno, da spriječimo nastanak većeg broja druge generacije komaraca i vjerujem da ćemo uspjeti u tome. Tim urbanim komarcima presudio je završetak njihovog životnog vijeka, dugog maksimalno 45 dana, ali ni vremenski uvjeti nisu im išli na ruku, kao ni našim izvođačima za eventualno ručno zaprašivanje. Sada je stanje mirno, a brojnost komaraca kreće se od 10-ak uboda u gradskim do najviše 25-30 uboda u 15 minuta u prigradskim područjima, što je podnošljivo”, dodaje Kristić. Budući da će sezona, prema svemu sudeći, biti bolja od onoga što se mislilo, pročelnik tvrdi kako će predviđena sredstva biti više nego dovoljna.

- Bliži se kraj srpnja, a mi nismo potrošili ni trećinu planiranog novca. Konkretno, za različite tretmane utrošili smo tri milijuna i 50 tisuća kuna, a na raspolaganju nam je ukupno deset milijuna kuna, pet milijuna od Grada i pet od države. To će dostajati za sve akcije - uvjerava Kristić.

Tomislav LEVAK
Možda ste propustili...

PETAK I SUBOTA

Pomozite, darujte krv

GRAD OSIJEK ZA PRAZNIK RADA

Grah i druženje kod katakombi

Najčitanije iz rubrike