Novosti
ZAKUHALO IZMEĐU GREENPEACEA I HEP-A

Treba li Hrvatskoj, uz sunce
i vjetar, elektrana na ugljen?
Objavljeno 24. srpnja, 2014.

Nakon što je Greenpeace ponovno upozorio da je gradnja termoelektrane Plomin C štetna za Hrvatsku, iz HEP-a su odgovorili “da taj projekt nije prljav, nego pošten, okolišno prihvatljiv i ekonomski opravdan posao za HEP, potrošače, lokalnu zajednicu, hrvatsko gospodarstvo i proračun."

- Na neutemeljene najave predstavnika Greenpeacea da će se u ugovorima sa strateškim partnerom za TE Plomin C naći niz štetnih ustupaka poručujemo da će HEP sklopiti ugovor koji će biti u interesu kako HEP-a, tako i hrvatskih građana - ističu u Hrvatskoj elektroprivredi te dodaju da žale što Greenpeace “stalno, bez znanstvenog i tehničko-tehnološkog uporišta antagonizira TE Plomin C s vjetroelektranama i fotonaponskim elektranama." Ističe da ti izvori energije nisu usporedivi jer vjetroelektrane i sunčane elektrane “rade samo dok ima vjetra ili sunca, a bazna elektrana kakva je Plomin C sposobna je kontinuirano proizvoditi električnu energiju."

“Čitava Europa utrkuje se tko će sagraditi više obnovljivih izvora. Energetska revolucija već se događa - pitanje je hoćemo li to iskoristiti ili ćemo u budućnosti jeftinu struju kupovati od onih koji sada ulažu u obnovljive izvore energije”, izjavio je Marko Gregović, voditelj energetske i klimatske kampanje u Greenpeaceu Hrvatska.

Iz HEP-a mu na to odgovaraju: “Hrvatska se u 2012. godini nalazila na šestom mjestu u EU-u po udjelu proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Udjel obnovljivih izvora, odnosno hidroelektrana u proizvodnji HEP-a u 2013. godini iznosio je čak 75 posto", kažu u HEP-u.

Zoran Tomić, voditelj Greenpeacea u Hrvatskoj, pita zašto se ne govori da će se tajnim ugovorima garantirati otkup skuplje struje od one trenutno na tržištu? “Zašto se ne govori da će zbog toga građani plaćati skuplju struju? Zašto se ne govori o tome da će 100 % ugljena iz Plomina C biti uvezeno? Zato što je sve vezano uz Plomin C prljav posao. Građani ove zemlje jasno govore: ne želimo ugljen, želimo obnovljive izvore kojima Hrvatska obiluje. Vrijeme je da ih političari počnu slušati”, kaže Tomić.

Eduard SOUDIL

64%

građana u anketi koju je za Greenpeace provela agencija IPSOS izjavilo je da se protivi projektu Plomin C

Možda ste propustili...

PREMIJER ANDREJ PLENKOVIĆ

Dolazak Rafalea povijesni događaj

NOVI ZAŠTITNICI NAŠEG ZRAČNOG PROSTORA

Šest Rafalea sletjelo u Veliku Goricu

ŽRTVE DOMOVINSKOG RATA

Ekshumacija kod Bogdanovaca

Najčitanije iz rubrike