Novosti
USTAVNI SUD ODLUČIO

Znanstvenici sa 65 godina ne moraju odlaziti u mirovinu
Objavljeno 23. srpnja, 2014.

Vezani članci

USPJEH 26-GODIŠNJEG TIBORA PAKOZDIJA

Otkrića mladog genetičara iz Osijeka u časopisu Nature

Ustavni sud ukinuo je odredbe dvaju zakona iz područja znanosti prema kojima su profesori i znanstvenici s navršenih 65 godina morali otići u mirovinu. Ustavni sud smatra da se profesori na visokim učilištima, profesori visokih škola te znanstveni savjetnici u znanstvenim organizacijama koji su 30. srpnja 2013. bili u trajnom zvanju, rečenim zakonskim odredbama podvrgavaju posebnom postupku ocjene izvrsnosti, koji je usporediv s postupkom njihova reizbora u zvanje, što je u suprotnosti s biti njegovih trajnih zvanja. Takva je situacija dodatno opterećena povratnim djelovanjem zakona za koji ne postoji objektivno ni razumno opravdanje, kaže se u obrazloženju odluke Ustavnog suda. Ustavni sud ne smije zatvoriti oči pred ozbiljnim prigovorima predlagatelja u vezi s pojedinim “kriterijima izvrsnosti” koji su postavljeni tako da ih je nemoguće ispuniti, da su retroaktivni ili pak proizvoljni i nemjerodavni.

Također, Ustavni sud ne smije zanemariti činjenicu da bi se kriteriji izvrsnosti iz Zakona iz 2013. u cjelini vrlo teško mogli svesti na apstraktnu ocjenu ustavnosti. Nepobitne ovlasti Nacionalnog vijeća su da razmotri i generalno uputi na način primjene toga članka zakona, kaže se.

Završavajući svoje obrazloženje u izjavi dužoj od 20 stranica, Ustavni sud izražava zabrinutost za stanje zakonodavstva u području znanstvene djelatnosti i visokog obrazovanja, koje karakteriziraju kolizije, nedosljednosti i neusklađenosti zakonskih odredbi.(V.T.)

Ustavni sud izrazio je zabrinutost za stanje zakonodavstva u području znanstvene djelatnosti i visokog obrazovanja

Možda ste propustili...