Ekonomija
LUKA NEMETIN

Osijek dobiva novi terminal vrijedan 13 mil. eura
Objavljeno 22. srpnja, 2014.
Osječki plovni put postaje važan europski prometni koridor

Vezani članci

AGENCIJA ZA ODRŽAVANJE VODNIH PUTOVA

Za održavanje svih plovnih putova samo 2,2 milijuna kn

Osječki lučki kompleks u Nemetinu ponovno je postao veliko gradilište. On će gradnjom novih kapitalnih lučkih objekata dobiti dodatne prijeko potrebne sadržaje koji će povećati njegove pretovarne mogućnosti te pridonijeti i rastu vlastite konkurentnosti na europskim prometnim koridorima, ali i postati njihovim važnim sastavnim dijelom.

Investitor, Lučka uprava Osijek, naime, od predviđena tri nova sadržaja najviše je napredovao s pripremom projekta gradnje novog terminala za rasute terete u Novoj luci u Nemetinu, na 13. kilometru rijeke Drave, a taj projekt već dulje vrijeme ima i građevinsku dozvolu. Za potrebe gradnje novog terminala, uz postojećih šest hektara, od Luke Tranzit otkupljeno je i dodatnih 21.000 četvornih metara zemljišta, za što je iz državnih proračunskih sredstava plaćeno 6,5 milijuna kuna. Njegovim prenošenjem u vlasništvo Republike Hrvatske stvoren je jedan od nužnih preduvjeta za apliciranje toga predračunski približno 13 milijuna eura vrijednog projekta prema sredstvima europskih fondova od kojih se pak očekuje stopa financiranje i do 80 posto vrijednosti projekta, dok će ostatak financirati država. Postupak apliciranja je u tijeku te se očekuje i skorašnje odobrenje planiranih sredstava, a potom i ubrzanje radova.

Aktivirana dozvola

- Navoženjem 1.700 kubika pijeska, poslom koji je povjeren osječkoj tvrtki Crocus d. o. o., započeli smo i konkretne građevinske radove te aktivirali postojeću građevinsku dozvolu - kaže Darko Takalić, odnedavno novi ravnatelj Lučke uprave Osijek. Pritom ističe da projekt terminala rasutih tereta obuhvaća gradnju 240 metara duge nove vertikalne obale, usipnog koša od 90 kubičnih metara, 300 metara pristupne ceste, 285 metara kranske staze, kilometar novog željezničkog kolosijeka i ostalih potrebnih sadržaja.

- Njegovom gradnjom umnogome će se poboljšati pretovarne mogućnosti cijele luke, ali, što je osobito važno, omogućiti i realizacija urbanističkih planova na prostoru sadašnje luke rasutih tereta pokraj Kliničke bolnice Osijek, koja pak ondje zbog niza razloga više ne može ostati. Upravo koridorom stare luke rasutih tereta proći će i novi sjeverni kolektor otpadnih voda grada Osijeka, čija je gradnja upravo počela u okviru velikog projekta vrijednog 72 milijuna eura, a koji se najvećim dijelom financira iz nepovratnih sredstava EU fondova - veli Takalić.

Međunarodni javni natječaj

Ističe da će nakon što dobiju prihvaćenu razinu sufinanciranja iz sredstava EU-a, raspisati međunarodni javni natječaj za izvođače radova na gradnji terminala. Planirano vrijeme njegove gradnje je tri godine i u idealnim uvjetima on bi mogao biti gotov do kraja 2017. godine, kaže Takalić.

Pritom dodaje da je iznimno važno što je taj projekt u svibnju ove godine Vlada RH uvrstila među 16 najvažnijih velikih infrastrukturnih projekta za sufinanciranje iz sredstava EU fondova u planskom razdoblju 2014. - 2020. godina. Uz to, osobito važno je da EU JASPERS konzultanti, koji pomažu ministarstvima u Hrvatskoj u donošenju programskih dokumenata i planiranju strateških projekata, drže da taj projekt ima smisla, što je vrlo bitno pri apliciranju prema sredstvima europskih fondova, a što i daje opravdanu nadu da će sredstva za nastavak gradnje uskoro biti i odobrena.

Prema Takalićevim riječima, novosagrađeni terminal za pretovar rasutih tereta, nakon završetka njegove gradnje, ustupit će se na korištenje najpovoljnijem ponuđaču na javnom natječaju.

Nikola VUKADINOVIĆ
Još dva projekta

Lučka uprava Osijek priprema još dva projekta za Luku Nemetin, za koja se također očekuje da će se sufinancirati preko europskih fondova. Prvi je gradnja i rekonstrukcija južne obale, realizacijom koje će se dobiti nova tri veza za brodove, novi metri okomite obale i uređeno zaleđe luke s povezanom prometnom infrastrukturom. Drugi projekt je nova zona intermodularnog prometa, koja će ipak biti projekt budućnosti.

Možda ste propustili...

U CILJU SMANJENJA PLASTIČNOG OTPADA

Nastavlja se Konzumova kampanja “Jedna manje”

DOĆI ĆE DO POVEĆANJA CIJENA SVIH VRSTA VOĆA

Štete od mraza u cijeloj Hrvatskoj

Najčitanije iz rubrike