Novosti
AGENCIJA ZA ODRŽAVANJE VODNIH PUTOVA

Za održavanje svih plovnih
putova samo 2,2 milijuna kn
Objavljeno 12. srpnja, 2014.

Agencija za održavanje vodnih putova iz Vukovara u 2013. godini raspolagala je s 3,2 milijuna kuna za radove na održavanju plovih putova na unutarnjim vodama, a najveći dio tih sredstava utrošen je upravo u održavanje plovnog puta Drave od njezina ušća u Dunav do Osijeke. No i to je bilo nedovoljno pa su se stvorili veliki problemi u održavanju lučkog akvatorija Luke Tranzit u Osijeku, koja na taj objekt ima i koncesiju, a zbog kojih joj je Lučka kapetanija Osijek izdala zabranu daljnjeg uplovljavanja brodova u jedan dio lučkog akvatorija, u drugom značajno ograničenje plovidbe zbog nagomilanog pijeska u samoj luci. Ove godine za održavanje plovnih putova Agencija će raspolagati sa samo 2,2 milijuna kuna za takve radova na svim rijekama. Već do sada je za interventno čišćenje nanosa pijeska u Luci Tranzit u travnju i svibnju potrošeno 620 tisuća kuna, a da pritom nisu ostvareni nikakvi učinci budući da je je novi vodni val nataložio dodatne količine pijeska. Kako bi za dovođenje luke u stanje koje bi omogućilo povlačenje izdanih zabrana trebala daleko veća sredstva nego što će Agencija za vodne putove imati na raspolaganju, to je njezin ravnatelj Zrinko Zvocak na jučerašnjoj sjednici Zajednice za promet na unutarnjim vodama u Županijskoj komori Vukovara čelništvu Luke Tranzit, a kako bi ona mogla nastaviti s poslovanjem, preporučio da nastali problem pokuša riješiti drugim, pa i metodama političkih pritisaka na nadležna ministarstva prometa i poljoprivrede.

Na sjednici je istaknuto da je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci došlo do dodatnog pada pretovara roba u hrvatskim riječnim lukama. Samo je osječka Luka Tranzit nešto povećala količine protovara, no to je, kako je rekao njezin direktor Dalibor Džojić, ostvareno zbog izvanrednog pretovara 35.000 tona klinkera iz Našcecementa upućenog partneru iz Srbije. Luka Vukovar u šest mjeseci ove godine pretovarila je 23 posto manje tereta nego u istom lanjskom razdoblju. Najlošije pak rezultate ostvaruje Luka Vupik u Vukovaru, u vlasništvu Agrokora, koja će od planiranog pretovara 200.000 tona žitarica biti zadovoljna ako ostvari i polovinu tih količina.N.Vukadinović

DUNAVSKI LLOYD RASPRODAJE FLOTU

Osobito teško vrijeme bilježi jedini hrvatski brodski prijevoznik Dunavski Lloyd iz Siska koji rasprodaje svoju flotu i smanjuje broj radnika jer, prema riječima njezina tehničkog direktora Vinka Gacika, u Hrvatskoj više i nema što prevoziti. Uputio je apel da se nešto žurno učini kako u Hrvatskoj ne bi došlo do potpunog kraha riječnog prijevoza.

Možda ste propustili...

PONUDE BANAKA DOBILO 1,7 MILIJUNA POTROŠAČA

Za dopušteno prekoračenje odlučilo se 560.000 građana

PREDLOŽILI RASPISIVANJE USTAVOTVORNOG REFERENDUMA

Most traži referendum o zastupnicima nacionalnih manjina