Regija
TEŠKO USPIJEVAJU SUZBITI BOLEST LOZE

Vinogradari i vinari strepe:
Baranjskim vinogradima
proširila se pepelnica
Objavljeno 22. srpnja, 2014.
Zaražene bobe pucaju, što otvara put novim zarazama, poput truleži

Vezani članci

STANJE U VINOGRADIMA POŽEŠTINE NEUJEDNAČENO

Bolesti ima, ali i idealnih vinograda

BELI MANASTIR - Nakon što su baranjski i slavonski poljoprivrednici pretrpjeli velike štete zbog pojave žute hrđe na pšenici, pa su prinosi bili i po tonu manji od višegodišnjih prosjeka, sada strepe vinari i vinogradari. Njihove vinograde napala je pepelnica.

- Vinogradarstvom se intenzivno bavim više od 30 godina, a tijekom tog razdoblja dva se puta dogodio sličan napad pepelnice. Međutim, tretiranjem smo se ove bolesti uspješno rješavali, što sada nije slučaj - priča Karoly Horvat, predsjednik Udruge vinogradara i vinara Vinogorje Baranja, sa sjedištem u Kneževim Vinogradima.

Svemu su kriva, tvrdi, nedjelotvorna sredstva. Ona koja su do sada korištena “preko noći” su zabranjena iako su bila poprilično djelotvorna.

- Osobno mogu reći da mi je uništeno između 20 i 25 posto uroda, ali ima vinogradara i sa 60-postotnom štetom - žali se Horvat.

Inače, članovi spomenute udruge obrađuju približno 120 hektara vinograda, što je respektabilna površina, bar što se Baranje i ovdašnjeg vinogorja tiče. Horvatovu priču potvrđuju i drugi vinogradari.

- Situacija je vrlo složena. Ne pamtim kada je zaštita vinograda bila toliko teška i zahtjevna - priča Lajoš Kolar iz Suze, naglašavajući kako se zaraza širi i napada sve veće i veće površine. Tretiranje će, objašnjava, nastaviti sigurno još mjesec dana. Budući da su zaražene bobe manje elastične (tvrde), dolazi do njihova pucanja, što otvara put novim zarazama, poput truleži...

Slično pričaju i u karanačkom Saboproduktu, u čijim se vinogradima također nastanila pepelnica. Vinogradari se slažu u činjenici kako će ovogodišnju vinogradarsku sezonu nastojati što prije zaboraviti, posebice kada je riječ o količini uroda.

- Učinit ćemo sve kako bismo spasili ono što se spasiti može - podvlače.

Nerado pričaju o razlozima zabrane korištenja zaštitnih sredstava koja su donedavno koristili, a teško se mire s obrazloženjima.

- Stariji ih koriste po 20 i više godina, i nikada se nikomu ništa nije dogodilo. Sada su odjednom ta sredstva postala kancerogena. Gluposti. Većina nas postupala je strogo prema naputcima i evo što smo dobili - zaražene vinograde. Lobiji su, očito je, učinili svoje. Zabranili su primjenu jeftinih, a djelotvornih te naložili korištenje skupljih i slabije djelotvornih sredstava - kaže jedan baranjski vinogradar.

Sigurno je da će oči vinogradara ovih dana biti uprte i u nebo. Meteorolozi, naime, već za danas najavljuju jaku kišu praćenu vjetrom, uz mogućnost leda, što će biti još samo dodatni udar na vinograde.

Ivica GETTO
Za invaziju bolesti krive su i vremenske oscilacije

Ružica Skenderović iz belomanstirskog dijela Poljoprivredno-savjetodavne službe potvrđuje da je posrijedi invazija pepelnice. “Nekoliko je uzroka njezinog napredovanja. Jedan od njih je sužen izbor sredstava za zaštitu, a kod nekih vinogradara i njihova nepravilna primjena”, kaže Skenderović, dodajući kako su uzrok pojave pepelnice i vremenske oscilacije, kiša - sunce.

Uvezena bolest

Pepelnica je, kaže struka, prva bolest stranog podrijetla na vinovoj lozi koja se pojavila u Europi. Prvi je put zabilježena 1845. godine nedaleko od Londona, a šest godina poslije proširila se i u svim mediteranskim zemljama. Danas je prisutna na svim područjima uzgoja vinove loze i nanosi velike štete. Urod može biti smanjen i do 90 posto. Napada listove, zelene izboje, vitice, cvat i bobe. Znaci bolesti se očituju na svim zelenim dijelovima vinove loze. Štete od napada na list obično su znatno manje nego one pretrpljene od napada na bobe.

Zabranjena su jeftina, a djelotvorna zaštitna sredstva, žale se vinogradari

Ima vinogradara i sa 60-postotnom štetom

Možda ste propustili...

BARANJSKA BICIKLIJADA

U subotu starta 8. Deer & Bike

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

Najčitanije iz rubrike