Regija
STANJE U VINOGRADIMA POŽEŠTINE NEUJEDNAČENO

Bolesti ima, ali i idealnih vinograda
Objavljeno 22. srpnja, 2014.

Vezani članci

TEŠKO USPIJEVAJU SUZBITI BOLEST LOZE

Vinogradari i vinari strepe: Baranjskim vinogradima proširila se pepelnica

POŽEGA – Teška je ova godina za vinogradare, previše kiše, a vrlo malo sunca. Stalna kiša ispire sredstva za zaštitu i stvara idealne uvjete za bolesti. Pepelnica i plamenjača zahvatile su neke vinograde, u većoj ili manjoj mjeri, vinogradari očekuju slabiju berbu, no ima i vinograda u izvrsnom stanju. Izgleda da je sve ipak ovisilo o trenutku zaštite, ali i zaštitnim sredstvima.

Mali vinogradar Ante Pavković iz Kutjeva misli da neki neće ni imati berbu: “Stanje u nekim vinogradima je strašno, bolest je uhvatila maha, plamenjača je napravila svoje, pa će urodi biti slabi, a bojim se kod nekih i nikakvi.” Neki vinogradari sumnjaju da su zaštitna sredstva bila slaba, traže čak da se ispita jesu li bila ispravna.

“Naši vinogradi u odličnom su stanju”, kaže vinogradarka i zlatna vinarka Zorica Tandara iz Kutjeva. “Ove smo godine dvostruko više radili na zaštiti nego lani i u našim vinogradima nema bolesti. Kad je takva godina, ne smije se štedjeti jer na kraju izgubiš sve. Prošle je godine zaštita vrijedila tri tjedna, a ove godine to smo radili češće. Stanje graševine i rajnskog rizlinga je odlično. Više zabrinjavaju crne sorte koje su se slabo oplodile jer su u vrijeme cvatnje bile stalne kiše. Tu će biti puno manje grožđa”, kaže Tandara, koja većinu površina pod vinogradima ima iznad Bekteža.

Odličnim stanjem svojih više od 30 hektara vinograda pohvalio se i Marinko Markota s pleterničkog vinogorja. “Naši su vinogradi kao suza, ništa lošiji nego u vrijeme najboljih godina, a ova je godina stvarno teška za vinograde. Naš je list potpuno očuvan i zdrav jer smo doista svaki dan u vinogradima i primjenjujemo doslovce riječ struke. Ove smo godine promijenili sredstvo za zaštitu koje svi uglavnom troše, i nismo štedjeli na zaštiti. To nije mjesto za štednju, treba se strogo držati recepture i češće obavljati zaštitu kad je takva godina. U srpnju još nismo imali pravog sunca, a ako takav bude i kolovoz, doći će do truljenja grožđa. Sada je urod odličan, grožđe je u odličnom stanju, morat ćemo čak odstraniti višak grozdova zelenom berbom”, kaže Markota, koji je revitalizirao potpuno zapuštene poznate vinograde na Klikunu, a šest hektara ima i na brdu Starac iznad Pleternice.(AGM Kruna)

Možda ste propustili...

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

Najčitanije iz rubrike