Objavljeno 18. srpnja, 2014.
VINKOVCI - Druge Antičke filmske večeri, kojima se revitalizira bogata antička povijesna baština Vinkovaca, otvorene su u Lapidariju vinkovačkog Gradskog muzeja. Prije svečanog otvorenja priređeno je otvaranje izložbe filmskih plakata, a potom je prikazan povijesni igrani film "Avanture Odiseja" redatelja Franca Rossija iz 1968. godine.
"Jedan od ciljeva ove manifestacije je i upoznavanje naših sugrađana s povijesnim razvojem grada Vinkovaca. Ubuduće ćemo pokušati povezati Rimske dane i Antičke filmske večeri jer nemamo koristi dovoditi turiste u Vinkovce i govoriti im o bogatoj povijesti Vinkovaca ako i mi Vinkovčani ne znamo dovoljno ne samo o antičkom razdoblju na tlu Vinkovaca nego i o ostalim povijesnim razdobljima", istaknuo je Hrvoje Vulić, kustos Gradskog muzeja Vinkovci.
Prema riječima Tonija Šarića, predsjednika vinkovačke Udruge ljubitelja filma "Rare", koja je i organizator Antičkih filmskih večeri, posjetitelji će imati prigodu pogledati niz filmova na temu antike te poslušati predavanja o dosadašnjim i najnovijim arheološkim istraživanjima koja se provode na tlu Vinkovaca, na čijem području je u rimsko doba postojao značajan grad Colonia Aurelia Cibalae, u kojem su rođena i dva rimska cara, Valantinijan i Valens, jedina rođena na tlu današnje Hrvatske.
"Drago nam je da u sedam filmskih večeri imamo priliku promovirati sjajnu arheološku baštinu Vinkovaca za koje arheolozi tvrde je najstariji europski grad s kontinuiranom naseljenosti dužom od 8.000 godina", istaknuo je Šarić.
Druge Antičke filmske večeri otvorenima je proglasio zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Ivan Bosančić istaknuvši kako je riječ o iznimnoj manifestaciji koja značajno obogaćuje kulturna zbivanja u Vinkovcima. M.Kokaj
Libum ili žrtveni kruh
U sklopu otvorenja posjetitelji su mogli kušati libum, odnosno žrtveni kruh, koji se u određenim prilikama i proslavama nudio duhovima starorimskih kuća. Postoje mnoge verzije tog recepta, a svakako je najpoznatija ona koju je napisao M. Porcije Katon u djelu De Agricultura. Iako je prilagođen pripremi u suvremenoj pećnici, okusom nije izgubio na svojoj izvornosti.