Novosti
REZULTATI DUBINSKE ANALIZE

Osječka je bolnica, prema HZZO-u, KBC s najkraćim listama čekanja u državi?!
Objavljeno 17. srpnja, 2014.
Na prvi pregled dječjeg kardiologa male se pacijente naručuje tek za veljaču 2015.

Prvo pročešljavanje lista čekanja, za što je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) početkom srpnja dobio ovlaštenje ministra zdravlja Siniše Varge, pokazao je da je dvaput upisanih na listama čekanja između pet i deset posto pacijenta.

“Krenuli smo u dubinske analize lista čekanja prema bolnicama, doktorima, odjelima i pacijentima. Nakon provedene analize moći ćemo procijeniti za koliko i u kojem razdoblju će se liste čekanja smanjiti. Do danas je otkazano preko poziva na Bijeli telefon ili slanjem elektronske poruke 69 termina, od čega su dva iz KBC-a Osijek”, stoji u priopćenju HZZO-a za naš list.

Recimo kako službenici HZZO-a provode detaljnu analizu po bolničkim odjelima, a prvo provjeravaju liste čekanja za pedijatrijsku hematologiju, onkologiju i kardiologiju. Stanje na odjelima pedijatrijske hematologije i onkologije u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci relativno je dobro, a pacijenti na prvi pregled dolaze na red za najdulje dva tjedna. U Slavonskom Brodu, međutim, na prvi se pregled hematologa čeka čak mjesec dana.

Djeca koja moraju kardiologu u mnogo su nepovoljnijoj situaciji, pa se na pregled dječjeg kardiologa u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj čeka čak 194 dana ili više od pola godine, a stanje nije puno bolje ni na Rebru, gdje se na isti pregled čeka 167 dana. I u KBC-u Rijeka čeka se gotovo pola godine jer se male kardiološke pacijente naručuje tek za prosinac, dok se najmanje, samo pet dana, na pregled kardiologa čeka u dubrovačkoj bolnici. Rekorder u duljini čekanja na prvi pregled dječjeg kardiologa bolnica je u Slavonskom Brodu, gdje se male pacijente naručuje tek za veljaču 2015. godine.

U KBC-u Osijek, prema podacima HZZO-a, za prvi pregled kod pedijatrijskog kardiologa trenutačno je 101 otvorena narudžba, dok je za pedijatrijskog neurologa naručeno 113 pacijenata. Upravo ovaj drugi pregled u Slavonskom Brodu čeka samo 18 djece. Prema ovoj listi ažuriranoj 15. srpnja, KBC Osijek pokazuje se kao jedna od hrvatskih bolnica s najkraćim listama čekanja. Tako u Osijeku za prvi gastroenterološki pregled stoji tek 28 narudžbi, dok ih je u KBC-u Rijeka primjerice čak 528. Za prvi kardiološki pregled tu je 136 narudžba, primjerice u KBC-u Zagreb njih 631. Među dijagnostikom primjerice za UZV abdomena u osječkoj bolnici na listi čekanja su 502 pacijenta, dok ih je u KBC-u Split čak 2.084. U KBC-u Osijek najdulje liste čekanja od svih hrvatskih bolnica su prvi pregled glaukoma, i to 426 dana. Najdužu listu čekanja KBC Osijek ima i za prvi pregled na Nuklearnoj medicini s 418 otvorenih narudžbi, potom za vaskularnu kirurgiju sa 188 pacijenata, te za dijagnostiku na EMG-u sa 183 osobe na listi čekanja. Na ugradnju endoproteze koljena u KBC-u Osijek u ovom trenutku čeka 388 pacijenta, a na ugradnju kuka njih 303.

Nefreteta Z. EBERHARD
20 POSTO PACIJENATA NIKADA NE DOĐE NA NARUČENI PREGLED

Procjene su da čak 20 posto pacijenata ne dođe na naručenu pretragu, a zauzimaju mjesto onima koji trebaju liječničku pomoć. U HZZO-u su stoga pojednostavili način otkazivanja narudžbe, pozivom na Bijeli telefon (0800 79 99) ili na e-mail otkazivanja@hzzo.hr. Upravo na tu problematiku upozorili su ovih dana i liječnici KBC-a Osijek, koji napominju i kako je 70 posto pretraga nepotrebno naručeno. “Kod nas ljudi imaju običaj obvezno otkazati narudžbu kod frizera ili pedikera ako neće doći, ali kada je u pitanju pregled ili dijagnostika u bolnici, to nikada ne naprave. Očito više cijenimo frizere nego naš zdravstveni sustav”, upozorava doc. dr. sc. Branka Kristek iz osječkog KBC-a.

426

dana se u KBC-u Osijek čeka na prvi pregled glaukoma

69 TERMINA

JE OTKAZANO OTKAD JE HZZO KRENUO U ANALIZU LISTA ČEKANJA

Možda ste propustili...

DIREKTIVA BITNA ZA SVE POTROŠAČE U EUROPSKOJ UNIJI

Nova pravila EU-a jamče pravo na popravak kućanskih uređaja

NOVA ŽELJEZNIČKA LINIJA

Vlakom iz Trsta u Rijeku