Novosti
BOLNICE I DALJE U DUGOVIMA

Osječka bolnica svakog mjeseca povećava minus za novih 10 milijuna kuna
Objavljeno 16. lipnja, 2014.
Lijekova još ima, ali oprema je za Guinnessovu knjigu rekorda, kažu u KBC-u Osijeku

Vezani članci

SEKCIJA SENIORA HRVATSKOGA GASTROENTEROLOŠKOG DRUŠTVA

Prof. dr. Božić: Umirovljeni liječnici neiskorišteni su ljudski resurs

Klinički bolnički centar Osijek u ovom trenutku svakoga mjeseca pravi novo zaduženje od približno deset milijuna kuna, a rezultat je to smanjenja limita s nekadašnjih 46 milijuna na samo 37 milijuna kuna mjesečno.

Unatoč ovakvoj situaciji, u osječkoj bolnici kažu kako još nemaju problema s nedostatkom lijekova, reagensa ili šprica, jer imaju izvrsnu suradnju s veledrogerijama koje imaju razumijevanja za trenutačna neplaćanja.

- Trenutačno svjesno radimo s gubitkom i mi jesmo u proteklih godinu dana napravili velike uštede, ali mi ne možemo tako brzo štedjeti koliko nam brzo mogu spustiti limit. HZZO zapravo diktira pravila s cijenama svojih usluga, koje su takve kakve jesu. Za sada ne štedimo na pacijentima i nikome nismo uskratili terapiju, a laboratorij radi punom parom. Veledrogerije nam i dalje isporučuju robu, ali naš dug opet raste. Najviše problema imamo s opremom koja je stara i napravila je svoj maksimum pa vjerujem da bi naš magnet ili sterilizator mogli ući i u Guinnessovu knjigu rekorda. Mi tu ne možemo s ovim sredstvima ništa, jer 60 posto ovog malog limita odlazi samo na plaće i tu možemo očekivati samo pomoć Ministarstva zdravlja, napominje Saša Lamza, sanacijski upravitelj KBC-a Osijek.

Ovakvo stanje u osječkoj bolnici još je dobro, ako se zna da u pojedinim zagrebačkim bolnicama vlada manjak reagensa bez kojih se ne može napraviti predoperativna dijagnostika, ali i kemoterapija, nedostaju tumorski markeri, reagensi za hormone štitnjače, nema ni dovoljno šprica. Dio bolnica svoj mjesečni limit potroši već u prvom tjednu, a ostatak mjeseca snalaze se kako znaju.

– Sanacija se svela na jedno veliko zamagljivanje stanja. Bolnice ne naručuju novu robu, prazne skladišta, a to bilježe kao uštedu i ispadaju pozitivni. Karlovačka bolnica pohvalila se da ima 137.000 kuna na žiroračunu, a zapravo je u gubitku 2,5 milijuna kuna. U lovranskoj su bolnici pak pozitivni jer ugrađuju jeftine proteze. Tako se zamagljuje poslovanje, a sve ide na račun pacijenata - tvrdi Mile Klepo, ravnatelj Udruge poslodavaca u zdravstvu te zaključuje kako je cijeli sustav pred kolapsom.

Nefreteta Z. EBERHARD
LANI VLADA DIGLA KREDIT OD pet MILIJARDI KUNA DA VRATI DUGOVE

Kako bolnice trenutačno ponovno gomilaju dug prema veledrogerijama, podsjetimo kako je krajem 2012. godine Ministarstvo zdravlja osiguralo pola milijarde kuna za namirenje dugova veledrogerijama. Lani je u travnja Vlada podigla kredit od pet milijardi kuna kako bi sanirala bolnice i napravila ustanove koje ne bi trebale gomilati nove dugove.

MILE KLEPO

ravnatelj Udruge poslodavaca u zdravstvu

Bolnice ne naručuju novu robu, prazne skladišta, a to bilježe kao uštedu i ispadaju pozitivni

MJESEČNI LIMIT

DIO BOLNICA POTROŠI VEĆ U PRVOM TJEDNU, A OSTATAK MJESECA SE SNALAZE

Najčitanije iz rubrike