Novosti
MILANOVIĆ OPTIMISTIČAN

Iako smo najgori u Europi, premijera to ne zabrinjava
Objavljeno 13. srpnja, 2014.

Vezani članci

HRVATSKA JE JEDINA ZEMLJA EU KOJA NEĆE IMATI RAST BDP-A

Svjetska banka predviđa pad, ministri obećavaju bolje dane

“Još smo u recesiji, no trendovi koji će to promijeniti su tu i nitko ih ne može zaustaviti”, rekao je premijer Zoran Milanović. Osvrnuo se i na incijativu predsjednika Josipovića za promjenom izbornog sustava, poručivši da imamo važnijeg posla, a nije mogao izbjeći ni najnoviju aferu curenja informacija. Zanima ga znatiželja pojedinih članova saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost, a poručuje i da bi možda trebalo zakonski bolje urediti nadzor nad radom tajnih službi.

Iako iz Svjetske banke upozoravaju da smo jedina zemlja od 11 novih članica Europske unije koja će i u 2014. imati pad BDP-a, predsjednika Vlade to ne zabrinjava previše kada su vidljivi prvi znakovi oporavka, od rasta izvoza do smanjenja broja nezaposlenih. Doduše prve znakove oporavka vide i u Svjetskoj banci.

- To su trendovi koji nas ohrabruju, oni su ovdje, oni su vidljivi i vjerujem da su nezaustavljivi. Pad nezaposlenosti koji nije samo sezonski i rast izvoza, a onaj koji izvozi, i na tome može još nešto zaraditi, taj je vitalan i može se nositi s konkurencijom, i to je nešto što mi se čini da ide nezaustavljivo i da će se sljedeće godine vidjeti još više - kaže premijer.

Jasno mu je, kaže, da ljudi više nemaju previše strpljenja jer “kriza predugo traje i sve nas je iscrpila”. U pulskom Uljaniku Milanović je iz prve ruke vidio kako napreduje gradnja najskupljeg jaružara na svijetu. Vrijednost mu prelazi 170 milijuna eura, a država je osigurala jamstva za avansna plaćanja. “Učinit ćemo sve da tamo gdje je to moguće brodogradnja ne samo opstane nego napreduje i zarađuje, obećao je. Nije mogao izbjeći ni dnevnopolitiče teme. Najavu predsjednika Ive Josipovića da bi građanima na referendumu mogao ponuditi svoj prijedlog novog ustava, u kojem bi se dio promjena odnosio i na izborni sustav, komentirao je riječima: imamo i važnijeg posla.

"Cijenim svaki doprinos demokratskoj raspravi, ali u ovom trenutku imamo puno važnijeg posla od promjene izbornog zakona i Ustava za čiju je promjenu potrebna dvotrećinska većina u Saboru. Ustav je važan, ali funkcionira i nemam se pravo baviti više time nego gospodarstvom." (MS)

O curenju informacija

U fokusu javnosti ovih je dana i afera oko curenja informacija iz saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost čiji su članovi, provjeravajući je li Slavko Linić pod nadzorom, otišli korak dalje te tražili i provjeru nekih drugih brojeva pa i zagrebačkog gradonačelnika. "Znatiželju nekih članova odbora da kopaju po podacima gledam i ja sa znatiželjom, zanima me zašto su toliko znatiželjni i zašto ih to zanima. Ali neka se time bave oni čiji je to posao, a to je DORH."

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike