Novosti
HRVATSKA JE JEDINA ZEMLJA EU KOJA NEĆE IMATI RAST BDP-A

Svjetska banka predviđa pad,
ministri obećavaju bolje dane
Objavljeno 12. srpnja, 2014.

Vezani članci

REGIONALNA DIREKTORICA SVJETSKE BANKE

Mamta Murthi: Ne, neće vam biti bolje, Hrvatska ostaje u recesiji

Svjetska banka prognozirala je kako će Hrvatska, kao jedina zemlja od novih članica Europske unije, i ove godine zabilježiti pad BDP-a, ali se vide i prvi znakovi oporavka. Prognoza za ostalih deset članica koje su posljednje ušle u EU iznosi 2,6 posto, odnosno predviđa se gotovo dvostruko veći rast nego 2013. godine.

Od početka godine raste hrvatski izvoz i industrijska proizvodnja, ali se u lipnju vide i znakovi smanjivanja nezaposlenosti koje nije posljedica turizma, navode iz Svjetske banke uz prognozu da se za iduću godinu Hrvatskoj predviđa gospodarski rast od najmanje jedan posto.

Upitan za komentar te prognoze Svjetske banke, potpredsjednik Vlade Branko Grčić rekao je kako se Hrvatska kao nova članica EU uspoređuje sa zemljama koje već sedam ili deset godina koriste izdašna sredstva EU-a i različite oblike pomoći.

- Ne treba se čuditi što Hrvatska pomalo kasni. Sigurno ćemo dostići te zemlje, naravno, i uz pomoć projekata kao što je ovaj u Osijeku i novca koji ćemo povući iz EU. Radi se o doista respektabilnim iznosima - više od 10,5 milijardi eura za idućih sedam godina - i to je novac koji će se uliti u hrvatsko gospodarstvo. Međutim, bez investicija privatnog sektora definitivno taj oporavak gospodarstva neće biti moguć. Na tome radimo. Sve je više primjera kvalitetnih investicija, pa i izravnih stranih ulaganja. U konačnici, tu su i prvi indikatori u oporavku industrijske proizvodnje i izvozu, koji je u četiri mjeseca ove godine porastao za više od deset posto. Očekujemo da bi iduće godine svi ti projekti Hrvatskoj trebali donijeti preokret - ističe Grčić.

Dodao je kako je i Europska komisija neupitno potvrdila da Hrvatska provodi reforme usvajanjem hrvatskog Nacionalnog programa reformi s preporukama koje je EK dala našoj zemlji. Te reforme, prema preporukama, moraju biti šire i dublje, kazao je Grčić, napomenuvši kako se u Vladi izrađuje akcijski plan za primjenu preporuka EK.I.Mikulić

Ivan Vrdoljak

ministar gospodarstva

Pred nama je vrijeme rasta

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kazao je kako Vlada radi ozbiljan posao te da je u pitanju gospodarstva najlošije razdoblje iza nas. “I danas se još borimo s 'Imunološkima', 'Petrokemijama', 'Đakovićima', brodogradilištima..., svime onim što smo preuzeli sa stotinama milijuna kuna dugova, predstečajnih i stečajnih postupaka... Bio je to apsolutni bankrot države prije nekoliko godina. No, rekli smo, nećemo kukati, idemo raditi i što prije donijeti rezultat. Međutim, teško je to ako netko ne 'počisti dvorište' čitavih 20 godina. Sad smo to počistili i mislim da je pred nama vrijeme rasta i novog zapošljavanja”, drži Vrdoljak.

Čeka se da projekti počnu

Osvrnuvši se na projekte koji bi trebali omogućiti korištenje novca koji Hrvatska ima na raspolaganju u fondovima EU, Grčić je rekao kako se projekti pripremaju i tri-četiri godine unaprijed, ovisno o njihovoj kompleksnosti i da bi se danas trebalo vidjeti ono što je radila prethodna vlada. “Na žalost, toga nema previše. No što je radila ova vlada, vidjet će se sigurno u mandatu iduće vlade. Pripremamo projekte ne samo o vodama nego i u obnovi željeznica, posebice koridora od Rijeke do granice s Mađarskom te od Zagreba do granice sa Srbijom. To su sve projekti vrijedni nekoliko milijardi eura i kada krenu u realizaciju, značit će novi impuls hrvatskom gospodarstvu. Investicije od nekoliko milijardi eura podići će građevinski sektor i industrijski, koji se veže uz građevinarstvo. To je zalog oporavka hrvatskog gospodarstva”, kazao je Grčić.

Možda ste propustili...

POLOŽEN VIJENAC U SPOMEN NA SVE ŽRTVE RADNIČKE BORBE, POGINULE RADNIKE I HRVATSKE BRANITELJE

Sindikati: Od nove vlasti zahtijevamo dijalog o položaju radnika

NASTAVLJAJU SE ODLASCI IZ NEKAD OBEĆAVAJUĆE STRANKE

Ruši se Most: Iz članstva istupili šefica i članovi u Đakovu