Zdravlje
Čaj

Anemiju liječi kad je sušena
Objavljeno 14. srpnja, 2014.
Eteričnim uljem izvrsno se liječe razne kožne nečistoće i tegobe te se uvelike koristi u kozmetici i farmakologiji

Marelica potječe iz srednje Azije, odakle je preko Indije i Irana došla u Grčku te se udomaćila u toplim predjelima Europe.

U Kini se uzgajala već 2000. g. pr. Kr., pod imenom "sing". Veliki arapski kirurg Meshue liječio je marelicom bolesti uha. Razgranato stablo marelice naraste i do 5 m. Marelica se sadi u vrtovima oko kuća, u voćnjacima te na plantažama. Sabiru se svi dijelovi voćke, plod za jelo, a za lijek se koriste: cvijet, kora, korijen i sjemenka iz koje se dobiva eterično ulje. Plod marelice sadrži oko 80 % vode, oko 10 % šećera, bjelančevina 0,6 %, masnog ulja 0,4 %, ugljikohidrata 8-15 %, biljnih vlakana 8,2 %, kiseline leatril, folnu, limunovu, jabučnu i vinsku, te kalija 320 mg, kalcija, magnezija, željeza, natrija, silicija, fosfora, kao i vitamina P i P P, karotina 1500 mg, C i E vitamina. Od marelice se pripremaju sokovi, sirupi, marmelade i ekstrakt. Eteričnim uljem izvrsno se liječe razne kožne nečistoće i tegobe, te se uvelike koristi u kozmetici i farmakologiji. Znanstvena istraživanja potvrđuju da "laetril", koji se nalazi u sjemenci, sadrži vitamin B 17, koji ljekovito djeluje kod dobroćudnih i zloćudnih tumora. Kako osobama bolesne jetre nije preporučljivo jesti svježe koštuničavo voće, sušena marelica je izvrsna zamjena i dobro ljekovito sredstvo za liječenje anemije.

Koštuničavo voće jede se drugačije nego drugo. Tako se npr. kod bolesti jetre, gušterače i želuca preporučuje ne uzimati ga, a pogotovo ne na prazan želudac. Koštuničavo voće jede se polagano i dobro žvače, a preporučljivo ga je jesti s crnim kruhom, jer on smanjuje kiselu reakciju. Koštuničavo voće mora biti potpuno zrelo i iza njega se ne smije piti voda. Reumatičarima i drugim osobamao kojima nije dozvoljeno konzumiranje svježeg koštuničavog voća, preporuča se kompot.

Ivan LESINGER

S 2 dl vruće vode preliti jušnu žlicu usitnjenih cvjetova, poklopiti i nakon pola sata procijediti.. Piti 2-3 šalice čaja u toku dana.

NAPOMENA. Čaj se također može napraviti od kore i korijena marelice, ali tada mora odstajati najmanje 4 sata nakon što se bilje prelije vrućom vodom.

Ukuhane marelice

Oprati i oguliti 2 kg marelica te izvaditi koštice, staviti ih u emajliranu posudu i pošećeriti s 1,5 kg šećera. Ako su tvrde, mogu se samljeti. Pustiti da odstoje pokrivene 24 sata i potom kuhati na jakoj vatri dok se ne zgusnu. Još vruće ukuhane marelice miješati 15 minuta da se još više zgusnu i lijevati u zagrijane staklenke. Staklenke s ukuhanim marelicama staviti u zagrijanu pećnicu da se na površini dobije tanka kora. Sutradan, kad se ohlade, staklenke hermetički zatvoriti celofanom i pohraniti na suho, tamno i hladno mjesto.

Džem

Oprati i oguliti 1 kg marelica, izvaditi koštice, narezati ih na sitnije komade, i posuti s pola kg šećera te ostaviti da odstoje 4 sata. Kuhati na jakoj vatri i u toku kuhanja dodati sok od 1 limuna. Kad je džem gotov, još vruć uliti u zagrijane staklenke i hermetički zatvoriti.

Bistri sok

Oprati 5 kg marelica, izvaditi koštice, narezati ih na manje komade te dodati 1 kg šećera. Izmiješati i ostaviti da odstoje 4 sata i potom ih staviti u uložak sokovnika sočiti. Još vrući sok uliti u već pripremljene zagrijane boce i hermetički ih zatvoriti, oviti krpom i pustiti da se ohlade. Pohraniti na suhom, tamnom i hladnom mjestu.

Kontraindikacije

Sjemenke sadrže cijanovodične spojeve te ih osobe slabe jetre i želuca ne bi smjele jesti.

Ljekovito djelovanje

Marelica se može uzimati u svim dijetama kod kojih je potrebno jačanje organizma, za što je bolja sušena marelica koja, osim toga, bolje gasi žeđ od svježe marelice i lako je probavljiva.

Preporučuje se kod pomanjkanja vitamina, kao i kod poremećaja izazvanih nedostatnim količinama mineralnih tvari u organizmu.

Cvijet marelice je tonikum za ženske bolesti.

Kora i korijen stabla koriste se kod površinskih kožnih tegoba, te kod raznih otrovanja.

Sjemenke se koriste u liječenju astme, kašlja, akutnog i kroničnog, bronhitisa te za pojačano pražnjenje crijeva.

Najčitanije iz rubrike