Novosti
INCIDENT NA SUDU

Nezadovoljan presudom za obiteljsko nasilje, fizički napao sutkinju?!
Objavljeno 12. srpnja, 2014.
Muškarac iz Bilja je sutkinju pokušao udariti u glavu i zaprijetio joj je ubojstvom

Nezadovoljan presudom od, neslužbeno doznajemo, godinu dana zatvora, optuženik s područja Baranje prekjučer se fizički pokušao obračunati s predsjednicom belomanastirskog Prekršajnog suda Renatom Kunom.

Muškarac iz Bilja je pokušao sutkinju šakom udariti u glavu te joj zaprijetio da će je ubiti. Zahvaljujući brzoj reakciji policajaca, koji su bili u sudnici, predsjednica je ostala samo “okrznuta”. Do njezine izjave nismo uspjeli doći jer je jučer bila odsutna, ali nam je događaj prepričala djelatnica belomanastirskog Prekršajnog suda.

- Riječ je bila o prekršajnom postupku iz domene obiteljskog nasilja - doznali smo od djelatnice suda, koja je istaknula kako je situacija bila prilično nezgodna. Kaže kako se svakodnevno susreću s neugodnim strankama nezadovoljnim presudama, koje o njima razmišljaju tek nakon počinjenog nedjela i eventualne novčane ili neke druge kazne.

- Nemamo nikakvu zaštitu. Sreća da je u sudnici bila policija, jer ne znam što bi se dogodilo. Zbog nedostatka novca, na belomanastirskom Prekršajnom sudu nema pravosudne policije. Ne znam što bih rekla. O sličnim se problemima priča tek kada se nešto dogodi, kao što su se dogodila ubojstva na sudu, a do tada svi šute - ističe naša sugovornica, naglašavajući kako je, nakon incidenta, bila prisiljena posjetiti liječnika. Sretna je, dodaje, što od ponedjeljka ide na godišnji odmor, tijekom kojeg će pokušati zaboravaiti na doživljene neugodnosti. Bez obzira na to što je prekjučer bio “čudan dan”, naglašava kako svemu pridonosi i teška situacija u kojoj se nalazi većina stanovnika Hrvatske. Pretjerana nervoza, najvjerojatnije zbog neimaštine, vidi se i po broju prekršajnih postupaka, posebice onih vezanih uz obiteljsko pravo, kojih je iz dana u dan sve više.

Što se zaštite sudaca tiče, ništa bolje nije ni na belomanastirskom Općinskom sudu. Tamo je, naime, zaposlen samo jedan pravosudni policajac.

- Nemamo gotovo nikakvu zaštitu. U slučaju da policajac ode na toalet ili na pauzu za doručak, na sudu zaštite nema - tvrdi predsjednik Općinskog suda, Robert Gojević. Koliko pamti, nije zabilježen ni jedan napad na suca. Bilo je, dodaje, remećenja rasprave i verbalnih duela na hodniku.

Đuro Sessa, predsjednik Udruge hrvatskih sudaca i sudac Vrhovnog suda, kaže da su suci nerijetko žrtve nezadovoljnika.

- Najčešći uzroci napada na suce, koji nekada završavaju i fatalno, potječu iz obiteljskih odnosa ili sporova oko imovine - kazao je Sessa.

Ivica GETTO/Sandra LACIĆ
BILJANINU MJESEC DANA ZATVORA

Sudac istrage Županijskog suda u Osijeku odredio je jednomjesečni istražni zatvor B.V.-u iz Bilja zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo teške tjelesne ozljede u pokušaju i kazneno djelo prijetnje na štetu sutkinje Prekršajnog suda u Belom Manastiru, a u svezi s postupkom pred tim sudom i sucem, zbog prekršaja s elementima nasilja, priopćeno je sa Županijskog suda u Osijeku. Kako se dodaje, istražni zatvor mu je određen zbog bojazni od ponavljanja kaznenog djela.

ĐURO SESSA

predsjednik Udruge hrvatskih sudaca

Nema sustavne zaštite

- U samim sudovima ne postoji sustavna zaštita koja bi odvratila moguće nasilnike od poduzimanja bilo kakvih napada - kaže Đuro Sessa. Prema njegovim riječima, na sudovima bi mogao, i trebao, postojati veći broj kamera za videonadzor i veći broj stražara kad bi bilo sredstava, ali kako kaže predsjednik Udruge hrvatskih sudaca, pravosuđe je, što se tiče tih stavki, uvijek zadnje u redu. “Suci u pravilu nemaju fizičku zaštitu nakon radnog vremena i izvan suda, osim u izuzetnim situacijama kada se radi o nekim visokoprofiliranim predmetima, a u tim predmetima se pokazalo da u pravilu nema nekih pravih napada. Izvor opasnosti je uvijek nekakva situacija koja se na prvi pogled čini bezazlena”, istaknuo je Sessa.

Možda ste propustili...

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV BANOŽIĆA

Izazvao prometnu nesreću iz nehaja?

Najčitanije iz rubrike