Novosti
SUDSTVO JE LOŠE

Miljenić: Za loše pravosuđe krivi su i suci i DSV”
Objavljeno 25. ožujka, 2014.
Nezadovoljstvo građana i vlasti je veće nego što stoji u izvješću, kaže ministar

Vezani članci

OGORČENI PRAVOSUDNI POLICAJCI I SUCI

Plaće idu dolje, pravosudni sustav mogao bi se raspasti

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić gostovao je u emisiji Hrvatskog radija “U mreži prvog”, gdje je istaknuo da nije iznenađen rezultatima izvješća o stanju pravosuđa u EU, u kojemu je Hrvatska među najlošije ocijenjenima.

U izvješću stoji da je Hrvatska izuzetno loša po učinkovitosti i percepciji neovisnosti pravosuđa. Samo u kategoriji kvalitete pravosuđa naša je zemlja oko sredine.

- Unatoč svim primjedbama koje se uglavnom odnose na način istraživanja i neujednačenost pravosudnih sustava u raznim zemljama Unije, činjenica je da građani nisu zadovoljni stanjem hrvatskog pravosuđa. Samo zbog suđenja u neadekvatnom roku država je morala izdvojiti više od 30 milijuna kuna. Hrvatska je među vodećima u EU po broju sudaca u odnosu na broj stanovnika i u europskom je vrhu po sredstvima koja izdvaja za pravosuđe. Trendovi idu nabolje, poduzimamo niz mjera koje se prije svega odnose na reorganizaciju sudova, dotjerivanje zakonodavnog okvira - to je sve ono što mi kao izvršna vlast možemo napraviti. No, sam sustav izgrađuje se unutar sudbene vlasti, rekao je Miljenić, te naglasio da svi unutar sustava moraju preuzeti svoj dio odgovornosti. “Slijedom toga DSV i predsjednici sudova trebaju više učiniti za kvalitetnije sudstvo”, zaključio je Miljenić.

Predsjednik udruge hrvatskih sudaca Đuro Sessa ranije je komentirao da izvješće Europske komisije ne treba promatrati selektivno, jer u njemu svatko tko to želi može pronaći nešto što mu odgovara ili ne. “Treba ga čitati u cijelosti i prije svega razumjeti kao pomoć zemljama članicama kako bi unaprijedili svoje pravosudne sustave”, kazao je Sessa.

Eduard SOUDIL
Možda ste propustili...