Regija
PONOVNO OTVARANJE STEČAJA NAD PAN TRGOVINOM?

Radnici za stečaj, vlasnik
spas tvrtke vidi u prelasku
na proizvodnju alkohola
Objavljeno 10. srpnja, 2014.

ĐAKOVO – Nakon što je nedavno postupak za utvrđivanje stečaja nad đakovačkom Pan Trgovinom vraćen na početak time što je Visoki trgovački sud u Zagrebu prihvatio žalbu vlasnika i predsjednika uprave tog propalog trgovačkog poduzeća Marinka Mikulića, jučer je na Trgovačkom sudu u Osijeku održano ročište za (ponovno) ispitivanje uvjeta i izjašnjavanje o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka. Novi privremeni stečajni upravitelj Duško Zec iz Osijeka podnio je na jučerašnjem ročištu svoje izvješće, a izjasnile su se i obje strane – predlagatelj i stečajni dužnik.

- Ne mogu sada ništa komentirati jer svaki moj komentar bio bi utjecaj na sud, što nemam pravo i ne želim. Odluka suda bit će donesena u roku tri dana i tada će sve biti jasnije - bio je u jučerašnjem kratkom telefonskom razgovoru nakon ročišta rezolutan Duško Zec. On je imenovan na dužnost privremenog stečajnog upravitelja nakon što je dužnosti stečajnog upravitelja u “predmetu Pan Trgovina” razriješen Dragutin Romić iz Čepina. Ukidanjem rješenja o otvaranju stečajnog postupka, naime, ukinuta je i o odluka o Romićevu imenovanju stečajnim upraviteljem. VTS je kao razloge ukidanja rješenja o otvaranju tog stečaja naveo propuste proceduralne naravi.

U ime predlagatelja, Sindikata trgovine Hrvatske, ročištu je nazočio i Željko Obrubić, koji je do kraja rada Pan Trgovine obnašao dužnost tamošnjeg sindikalnog povjerenika.

– Druga strana, Marinko Mikulić i njegova pravna zastupnica, osporavali su da je tvrtka zrela za stečaj, a naša strana i dalje dokazivala da je stečaj neizbježan - kaže Obrubić. Dodaje kako se na ročištu čulo da su ispunjeni svi uvjeti za pokretanje stečaja nad tom tvrtkom.

– Čekamo što će odlučiti stečajna sutkinja Nada Roso. Vjerujemo da će odluka biti za nas pozitivna, tj. da će donijeti odluku o otvaranju stečaja - kaže Obrubić.

Mikulić je, pak, i jučer ponovio da je tvrtka imala, i ima, šansu, da ne treba završiti u stečaju. Radnici su požurili s prijedlogom za stečaj, a prilika za tvrtku ležala je u promjeni djelatnosti – s trgovačke na proizvodnju alkohola, naveo je Mikulić. Spomenuo je pritom da ima destilat jabukovače i viljamovke izuzetne vrijednosti, na čemu bi se temeljila nova proizvodnja. Dodao je da radnici svojim prijedlogom za stečaj Pan Trgovine nisu samo nanijeli štetu tvrtki nego i cijelom gradu jer je ova sredina mogla imati jednu takvu proizvodnju. Između njega i druge strane i jučer je zaiskrilo zbog različitih pogleda na sudbinu tvrtke, ne/isplatu plaća, tko je kriv za ovakvu sudbinu Pan Trgovine, rad preko druge tvrtke – tvrtke Sava-Cel…

Istovremeno, dok se (ponovno) odlučuje o stečaju nad Pan Trgovinom, među Đakovčanima se sve češće i glasnije mogu čuti izrazi nezadovoljstva o tome da prazni i zapušteni izlozi Pan Trgovine sve više naružuju sliku grada… S. Župan

U IME RADNIKA STH ZATRAŽIO STEČAJ 2013.

Podsjetimo, stečaj nad Pan Trgovinom otvoren je točno prije 13 mjeseci, 6. lipnja. Kao razlozi otvaranja stečaja navedeni su prezaduženost, insolventnost stečajnog dužnika, njegovo poslovanje preko druge tvrtke - Sava-Cela i dr. Stečaj su zbog neisplate plaća i drugih prava iz radnog odnosa u travnju prošle godine zatražili radnici, odnosno u njihovo ime Sindikat trgovine Hrvatske (STH). Radnici su tada, naime, zbog istog razloga treći put zatražili stečaj za svoga poslodavca, ocijenivši da jedino tako mogu doći do svojih potraživanja.

Možda ste propustili...

WINGS FOR LIFE WORLD RUN U ZADRU

I Donjomiholjčanke su trčale za plemeniti cilj

DIO PROGRAMA “SVIBANJ, MJESEC ZAŠTITE OD POŽARA”

Dan otvorenih vrata đakovačkog DVD-a

Najčitanije iz rubrike