Novosti
NOVE METODE RADA ZAVODA ZA ZAPOŠLJAVANJE

Nezaposleni će i preko interneta
komunicirati sa svojim savjetnicima
Objavljeno 10. srpnja, 2014.

Vezani članci

TRŽIŠTE RADA SE OPORAVLJA?

Na Zavodu 303.000 nezaposlenih

Dok su se evidentirani na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje godinama jednom mjesečno prijavljivali osobno svome savjetniku, odnedavno je uvedena praksa telefonske prijave. Modernizacija sustava ide i korak dalje. Ovoga utorka HZZ je predstavio projekt "Novi pristupi HZZ-a u pružanju usluga klijentima", vrijedan 1,049.500 eura.

Kako je planirano tim projektom, klijenti će se moći savjetniku obratiti i preko interneta, konkretno, e-savjetovanja, što će smanjiti osobni kontakt, no istovremeno donijeti i puno olakšica kako evidentiranima tako i djelatnicima, a naposljetku i potencijalnim poslodavcima. Projekt sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda predstavljen je i područnim uredima HZZ-a, no ondje još uvijek ne znaju detalje, samo da je riječ o dodatnim alatima prijava koji će olakšati cjelokupan posao.

- U ovom trenutku još nemamo nikakvu uputu, a činjenica je da nas već evidentirani zovu i raspituju se o čemu je riječ. Mogu vam samo reći da će to biti dodatna varijanta prijave, no i dalje će postojati mogućnost osobnog dolaska, odnosno prijave telefonom. Ovo su dodatni alati koji olakšavaju komunikaciju informatički pismenima, no većih informacija nemamo - kaže Ivan Ravlić, zamjenik predstojnika osječkog Zavoda za zapošljavanje.

Jasna Kolar, predstojnica vukovarskog Područnog ureda HZZ-a, kaže kako je riječ o povećanju kapaciteta u pružanju ciljanih usluga, i to u prvom redu za poslodavce. Ondje će se naći, objašnjava, i model usluge savjetovanja za korisnike, ali i provedba analize aktivne politike zapošljavanja kako bi se razvili novi paketi mjera za dugotrajno nezaposlene. Zavod je, kaže Kolar, napravio dobar iskorak, iako oni koji nisu informatički pismeni neće imati nikakvog doticaja s ovim projektom te će se i nadalje na uobičajen način obraćati svome savjetniku.M.Mihelić

RAZVIJANJE NOVIH USLUGA

Tri su komponente projekta, a usmjerene su na povećanje kapaciteta HZZ-a u pružanju bolje prilagođenih i ciljanih usluga za poslodavce, potom na razvijanje modela usluga e-savjetovanja za klijente, ali i na razvijanje novog paketa mjera aktivne politike zapošljavanja usmjerenih na dugotrajno nezaposlene, kao i poboljšanje postojećeg sustava provedbe i upravljanja mjerama aktivne politike zapošljavanja.

Najčitanije iz rubrike