Zdravlje
MELANOM JEDNA OD NAJČEŠĆIH MALIGNIH BOLESTI U EUROPI

Najštetnije sunčane opekline u djetinjstvu
Objavljeno 7. srpnja, 2014.
U rizičnu skupinu obolijevanja od melanoma, kao i svih vrsta zloćudnih tumora kože, ubrajaju se osobe izrazito svijetle puti, plave, zelene ili sivkaste boje očiju i svijetle kose

Melanom je najzloćudniji maligni tumor kože koji, ako se dijagnosticira u početnoj fazi, ima vrlo dobru prognozu i izlječenje gotovo 100 posto, ali u uznapredovaloj fazi učestalo metastazira u druge organe preko limfe i krvi.

Melanom može nastati bilo gdje na koži, sluznicama, u vlasištu, čak i ispod noktiju. Može nastati iz preegzistirajućeg madeža ili kao novonastala pigmentacija na koži bez ikakvih prethodnih promjena. Promjena u simetriji madeža, boji, obliku ili veličini prvi je znak za posjet dermatologu. Osjećaj peckanja, svrbeža ili bol u madežu također mogu biti alarmantni znakovi. Dermatologa trebaju posjetiti i osobe (naročito one iznad 40 godina) kod kojih dolazi do pojave novonastale promjene na prethodno zdravoj koži. Osim toga, postoji i rizik nastanka melanoma kod tzv. običnih madeža ako su višestruko traumatizirani, odnosno ako su na lokalizacijama na kojima su trajno izloženi trenju (naramenice grudnjaka, kopče, remeni, rub odjeće, za vrijeme brijanja...).

Broj oboljelih u porastu

Iako melanom uistinu može nastati bilo gdje na tijelu, zamijećena je razlika u lokalizaciji prema spolovima. U muškaraca češće nastaje na trupu, a u žena na potkoljenicama. Razlog tome vjerojatno je u stilu života, kulturi, načinu odijevanja i običajima. Također, trup i noge najčešće su izloženi akutnim intermitentnim izlaganjima UV zraka kada je veliki rizik za nastajanje sunčanih opeklina i poslije melanoma.

Incidencija melanoma je u porastu - u posljednjih pet godina došao je na listu najčešćih malignih bolesti u Europi. U Europi žene obolijevaju češće od malignog melanoma negoli muškarci, dok u SAD-u muškarci i žene obolijevaju podjednako često. Brojne studije pokazuju da žene s malignim melanomom imaju bolju stopu preživljavanja nego muškarci. Razlog tomu je vjerojatno činjenica da žene više pozornosti poklanjaju svome izgledu i da ranije zapažaju promjene na koži te se ranije javljaju liječniku. Dakle, ključan čimbenik bolje prognoze je rano otkrivanje melanoma.

Melanom nastaje najčešće u pedesetim godinama, osim lentigo maligna melanoma - vrste melanoma koji se uglavnom pojavljuje u sedmom desetljeću života, najčešće na koži koja je dugotrajno izložena suncu (lice, ruke). No, melanom se zadnjih godina sve češće pojavljuje i u mlađoj životnoj dobi, između 25. i 44. godine, ali vrlo rijetko u pubertetu. Kada se to pak dogodi u tako ranoj dobi, nastaje uglavnom iz velikih prirođenih madeža.

Rizične skupine

U rizičnu skupinu obolijevanja od melanoma, kao i svih vrsta zloćudnih tumora kože, ubrajaju se osobe izrazito svijetle puti, plave, zelene ili sivkaste boje očiju i one svijetle kose, koje pri izlaganju UV zračenju uglavnom brzo pocrvene i dobivaju opekline na koži. Drugi i gotovo najvažniji čimbenik je izlaganje UV zračenju i sunčane opekline u djetinjstvu, a zatim ukupan dugogodišnji kumulativni učinak ultraljubičastog zračenja ("koža pamti") uz naznaku da je najopasnije intermitentno (povremeno) intenzivno izlaganje UV zrakama.

Uobičajena dob za pojavu zloćudnih bolesti kože je peto i šesto desetljeće života, iako zadnjih godina bilježimo sve veći broj mlađih ljudi.

U nastanku melanoma važna je i obiteljska povijest melanoma, kao i podaci o broju članova obitelji s displastičnim madežima. Melanom je biološki iznimno potentan tumor i stoga u razmjerno kratkom razdoblju može odaslati metastaze. Mjera njegova naglašenoga biološkog potencijala jest i njegova neosjetljivost na radioterapiju te skromna osjetljivost na kemoterapeutike. Zloćudni tumori na koži nešto češće se dijagnosticiraju u muškaraca.

Ivana SOLAR
ZNAKOVI MELANOMA

U početnoj fazi melanom najčešće nema subjektivnih simptoma, ali ponekad se javlja osjećaj svrbeža, peckanja ili bola u madežu. Kasni znakovi uznapredovalog melanoma su njegov čvorast oblik, krvarenje, ulceracije i bolovi. To su ujedno znakovi melanoma koji ima lošu prognozu. Na žalost, u nas još uvijek brojni bolesnici dolaze s uznapredovalim melanomom, za razliku od naprednih zemalja u svijetu. I oni i mi bilježimo porast melanoma, samo što zbog veće prosvijećenosti u naprednim zemljama bolesnici dolaze dermatologu u početnom stadiju razvoja melanoma kada je izlječenje gotovo 100 posto. Stoga ne smijemo zanemarivati nikakvu novu izraslinu ili već postojeće promjene, odnosno bilo koju promjenu madeža. Posebnu pozornost moramo obratiti svakoj promjeni veličine, boje, oblika ili debljine već postojećih pjega ili urođenih madeža i ostalih tvorbi. Također pozornost moramo pokloniti bilo kojoj tvorbi koja ne izgleda kao ostale tvorbe na koži, onoj koja „odskače“; tzv. znak ružnog pačeta.

Godišnje u Hrvatskoj 555 novooboljelih

Godišnje u svijetu od melanoma oboli 132.000 osoba, a umre njih 41.000. Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske, od 1998. do 2008. učestalost malignog melanoma povećala se za 150 posto u muškaraca i za 130 posto u žena. Tako od melanoma u Hrvatskoj na 100.000 stanovnika oboli 14 muškaraca i 11 žena. Godišnje se u našoj zemlji dijagnosticira 555 novooboljelih od melanoma, a samo u KBC-u Osijek godišnje dijagnosticiraju oko stotinu novooboljelih.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike