Regija
KULENAR VLADIMIR PLEŠA MEĐU NAJBOLJIMA JE U HRVATSKOJ

Plešin kulen na meniju zagrebačkih restorana
Objavljeno 3. srpnja, 2014.
Plešini su u proizvodnju suhomesnatih proizvoda uložili više od milijun kuna

ORAHOVICA - Duga je tradicija izrade kvalitetnog kulena u Orahovici, a najbolji je predstavnik te tradicije Vladimir Pleša. Pleša je za svoj kulen višestruko, i to zlatnim odličjima, nagrađivan na državnim natjecanjima.

- Naš obrt za preradu mesa dugi se niz godina bavi proizvodnjom slavonskog kulena i trajne robe. Pratimo sve trendove koji se odnose na tu vrstu proizvoda. Iz godine u godinu povećavali smo kapacitete te modernizirali opremu. Sirovinu, odnosno svinjsko meso, prerađujemo striktno od naših domaćih slavonskih svinja, koje se i uzgajaju na domaći, slavonski način. To je kod nas tradicija i od nje ne odustajemo. Naš brend pod nazivom Domaći slavonski kulen tradicionalni je suhomesnati specijalitet od biranog najkvalitetnijeg svinjskog mesa koji pruža vrhunski gurmanski užitak. Sam proces proizvodnje traje do šest mjeseci i obuhvaća niz specijalnih postupaka vezanih uz proizvodnju, tehnologiju i preradu mesa – kaže Vladimir Pleša.

Naglašava kako se gotov proizvod odlikuje visokom nutritivnom vrijednošću, okusom domaće paprike, češnjaka te soli.

- Naš se kulen tretira kao zaštitni znak Slavonije. Prepoznali su ga oni koji su ga kušali, pa i na brojnim natjecanjima po cijeloj Lijepoj Našoj, i zato je osvojio brojna zlatna odličja. Zdravstvena ispravnost i sigurnost naših proizvoda ključna je za povjerenje naših kupaca. Imamo obvezu udovoljavati svim zakonskim propisima, a u sustavu smo HACCAP certifikata, koji jamči vrhunsku kvalitetu proizvoda, još od 2008. godine. Godišnje proizvedemo oko 1000 kilograma kulena, a najviše svojih proizvoda plasiramo u Zagreb, u ekskluzivne restorane i hotele. Moja je obitelj uložila više od milijun kuna u proizvodnju trajnih suhomesnatih proizvoda. Davno su prošla vremena kada je čovjek isključivo zimi pravio kulen i ostale trajne proizvode. Proizvodnja kulena je znanost i tko se bavi tom proizvodnjom mora znati kako taj proizvod koji fermentira šest mjeseci treba zaštititi – nastavlja Pleša.

U orahovačkim prodavaonicama i mesnicama Plešin kulen ne može se kupiti, dostupan je samo u domu obitelji Pleša, a cijena mu je 200 kuna za kilogram.

- Moje obiteljsko gospodarstvo proizvodi i ostale proizvode, od kobasica, šunki, čvaraka, slanine, masti i drugo. Svoje proizvode bez problema plasiram na tržište. Najviše ih traže elitni zagrebački restorani, ali i po Dalmaciji. Kada čovjek ima kvalitetan proizvod, onda nema poteškoća s plasmanom. Kulen bi trebao biti brend Slavonije i siguran sam da će to i postati samo stalnim i kontinuiranim unapređivanjem proizvodnje – kaže Vladimir Pleša.

Vladimir GRGURIĆ

Obitelj Pleša godišnje proizvede oko

1000

kilograma kulena

“Brendirati” orahovačku kulenijadu

Po cijeloj Slavoniji posljednjih je godina sve više kulenijada, na kojima se okupljaju majstori te delicije, ali i turisti iz cijele zemlje. Vladimir Pleša ove je godine jednu od boljih kulenijada organizirao i u Orahovici, uz želju da ona postane jedna od najjačih u Hrvatskoj.

- Ponosan sam što mogu reći da Orahovica ima kvalitetan kulen, ima dosta kvalitetnih kulenara na ovom području. Siguran sam da zajedno možemo napraviti jednu od najjačih kulenijada u Hrvatskoj i time promovirati svoje proizvode, svoj grad i županiju – zaključio je Pleša.

Najčitanije iz rubrike