Novosti
PRVA GODINA U EU

Izostale su investicije i povukli smo malo novca, a suverenost predali EU
Objavljeno 1. srpnja, 2014.

Komentari predstavnika vodećih hrvatskih stranaka o političkoj strani prve naše “europske” godine, razlikuju se u očekivanom - vladajući su uglavnom zadovoljni, a oporba posve nezadovoljna.

- Moj je je dojam da ni građani nisu pretjerano zadovoljni - ističe Mirela Holy, predsjednica ORaH-a, ističući da nije učinjeno dovoljno na informiranju o tome što je EU, zašto je važno biti dio nje i na koji ju način možemo koristiti za realizaciju naših ciljeva. “EU je interesna zajednica i svaka država se u sklopu nje treba boriti za svoje nacionalne interese i ciljeve”, kaže Holy.

Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić smatra kako je još prije ulaska bilo očito da se srlja i samo rješavaju pojedina poglavlja, dok se o sadržaju i procjeni kako će to utjecati na život građana i na gospodarstvo, nije vodilo računa. “Izostale su investicije, iz fondova smo povukli vrlo malo novca, a i velik dio suverenosti smo predali EU. Građani ne osjete pomak u vidu višeg standarda, niti ima pomaka u poljoprivredi i gospodarstvu. Dapače, sve se još više urušilo. Vjerojatno je u tomu velik udio aktualne vlasti koja se nije dobro pripremila za nove okolnosti”, rekao je Šišljagić.

Biljana Borzan, članica Predsjedništva SDP-a, kaže da se nikada ne može biti potpuno zadovoljan, no da su se Hrvatskoj otvorile neke nove mogućnosti, poput otvorenosti granica, koje kao građani koristimo. “Mislim da smo povlačenje sredstava iz EU fondova dobro iskoristili iako se stvara dojam u javnosti da to nije tako. Naravno da se uvijek može bolje. Problem je odnos između očekivanoga i onoga što se dobilo. Ako je netko očekivao da će od 1. srpnja 2013. sve biti drukčije, imao je krivo očekivanje. Jer Hrvatska ostaje sa svojim problemima, bila u EU ili ne. Sada nam raste izvoz i to je sigurno jedna od posljedica ulaska u EU, kao i mogućnosti školovanja i rada izvan granica RH. To su dobre posljedice članstva u EU, a živi se onako kako sami sebi napravimo”, rekla nam je Borzan. Nasuprot njoj, Tomislav Čuljak, glavni tajnik HDZ-a, ističe da se može govoriti samo o neiskorištenim prilikama kao rezultatu nesposobnosti Vlade. I to je velika šteta, kaže, jer novac iz fondova nije povučen u dovoljnoj mjeri. “Mogućnosti koje su nam se otvarale nismo iskoristili i zato se i događa sve ovo s gospodarstvom i drugim područjima života, koja su se tim novcem mogla potaknuti”, kaže Čuljak. I predsjednik HSS-a Branko Hrg smatra da nismo profitirali. Smatra da se Vlada pokazala nesposobnom i nespremnom, čime je napravila veliku štetu. “Posebno velik problem su poljoprivreda i ruralni razvoj, gdje se očekivalo više. Tu smo najviše zakazali, a ministar Jakovina pokazao se kao neznalica i 'ubojica' obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava”, tvrdi Hrg.

Igor BOŠNJAK

ANTUN KAPRALJEVIĆ

laburist

Nadam se da će se ta “spodoba” raspasti

- Bio sam, jesam i bit ću uvijek protiv Europske unije jer je EU ustrojena s mnogo manje socijalne pravde nego što je to bila Jugoslavija. Od ulaska u EU najviše su to osjetili naši poljoprivrednici jer su propali svi naši mljekari, uvezli smo 90 posto više mlijeka, kao i 18 posto više mesa i mesnih prerađevina. Od EU su profitirale samo elite, banke i velike korporacije. Građani će to članstvo najviše osjetiti i već osjećaju na svojoj koži. Nadam se da će se ta 'spodoba' raspasti što prije i da ćemo se što bezbolnije spasiti - rekao nam je laburist Antun Kapraljević, predsjednik osječko-baranjske Županijske skupštine.

IVAN VRDOLJAK

ministar gospodarstva

Veća perspektiva nego da nismo unutra

- Možemo biti zadovoljni prvom godinom. Istina, uvijek imam osjećaj da je mogla biti još bolje iskorištena. Biti član EU daje nam veću perspektivu nego da nismo unutra. Bili bismo još bolji da nismo ušli u EU kao ekstremno zadužena zemlja s velikim deficitom i javnim dugom te nerestrukturiranim gospodarstvom jer se nitko time nije bavio 20 godina. Da smo to napravili tada, bilo bi ljepše ući u EU i lakše bi koristili te benefite - kaže potpredsjednik HNS-a i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva. “Mi smo se prvu godinu sigurno više bavili spašavanjem proračuna, deficitom i javnim dugom nego iskorištavanjem EU mogućnosti. Ali ne možemo reći da smo nezadovoljni, i političkim odnosima, ali i gospodarskim”, podsjeća Vrdoljak.

Branko Hrg

predsjednik HSS-a

Ministar Jakovina pokazao se kao “ubojica” obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava

Najčitanije iz rubrike