Novosti
PREDSJEDNIK MU ODUZEO ODLIKOVANJA

Josipović: Ivo Sanader počinio je veleizdaju
Objavljeno 16. lipnja, 2014.

Vezani članci

KRIV ZA KORUPCIJU U PRODAJI INE I U SLUČAJU HYPO

Ivi Sanaderu osam i pol godina zatvora, mora vratiti 3,6 milijuna kn

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović donio je odluku kojom se bivšem predsjedniku Vlade Ivi Sanaderu, koji je pravomoćno osuđen u slučaju Ina-MOL zbog postupanja suprotno pravnom poretku i moralnim zasadama u Republici Hrvatskoj, oduzimaju dodijeljena odlikovanja.

Odluku je predsjednik Josipović donio na temelju članka 36. Zakona o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske, koja će obrazložena biti objavljena u Narodnim novinama, priopćeno je iz Ureda predsjednika. Oduzeta odlikovanja ili priznanja vraćaju se Uredu predsjednika Republike.

Sanadera je 1995. godine odlikovao predsjednik Franjo Tuđman Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom "za izniman doprinos neovisnosti, cjelovitosti i međunarodnom ugledu Republike Hrvatske, za izgradnju Hrvatske i razvitak odnosa Hrvatske i drugih zemalja". Kao predsjednik Vlade 2008. godine dobio je drugo po značenju hrvatsko odlikovanje - Velered kraljice Jelene s lentom i Danicom, koje mu je za izniman doprinos razvitku odnosa Republike Hrvatske i hrvatskog naroda s drugim državama i narodima dodijelio tadašnji hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Predsjednik Josipović u subotu je podsjetio da tijekom postupka Sanaderu nije davao nikakve ocjene, poštujući integritet suda. “Međutim, sada kada je presuda pravomoćna, cijelu priču mogu okarakterizirati samo jednom riječju, a to je veleizdaja”, rekao je. “Veleizdaja jer su toliko važni nacionalni interesi zanemareni i prodani da to nije moglo proći bez sudske osude”, naglasio je Josipović. Kazao je kako se prijeporni ugovor s MOL-om može srušiti, objasnivši da “sve ono što je nastalo korupcijom ne može biti smatrano pravovaljanim”.I.Mikulić

Odlikovao ga Mesić na prijedlog Jadranke Kosor i Šeksa

Bivši saborski zastupnik HSP-a Pero Kovačević za Index je kazao da je on još nakon Sanaderova bijega isticao kako mu se trebaju oduzeti sva odlikovanja. Zaključio je da su Sanadera ratnim profiterom i veleizdajicom sada nazvali i mnogi drugi. Kovačević je kazao kako je zanimljivo to što je Veleredom kraljice Jelene s lentom i Danicom Sanadera odlikovao predsjednik Stjepan Mesić na prijedlog Sabora. “Poticaj je krenuo iz Vlade, mislim da ga je potpisala Jadranka Kosor, a u ime Sabora Vladimir Šeks", podsjetio je Kovačević.

Najčitanije iz rubrike