Novosti
SANITARNE KNJIŽICE ODLAZE U POVIJEST?

Ukidaju se sanitarni pregledi za kuhare i tete u vrtićima?
Objavljeno 10. lipnja, 2014.
Ministarstvo financija je plaćanje preventivnih pregleda ocijenilo parafiskalnim nametom

Vezani članci

OSOBNI INTERES, A NE ZAPOSLENJE I DALJE GLAVNI KRITERIJI ZA IZBOR FAKULTETA

Manje od polovine mladih studij bira prema stanju na tržištu rada

Na inicijativu Ministarstva financija, Ministarstvo zdravlja predložilo je promjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Prema tim promjenama sezonski radnici u ugostiteljstvu, kao i radnici u vrtićima, školama i drugim ustanovama za djecu i mlade, salonima za uljepšavanje, tattoo salonima, zdravstvenim ustanovama, farmaceutskoj industriji, javnim kupalištima itd. više neće morati obavljati testiranja na prenosive bolesti i dobivati sanitarne iskaznice.

No hoće li ova odluka ugroziti sigurnost i povećati rizik od trovanje hranom i vodom, što može u konačnici dovesti do epidemija s katastrofalnim posljedicama? Upravo to se pitaju u Hrvatskoj zajednici županija koji su se pismeno očitovali protiv ovakvog prijedloga. To više jer dolazi iz Ministarstva financija, gdje kažu kako je plaćanje preventivnih pregleda na zarazne bolesti za neke profesije zapravo - parafiskalni namet.

Time bi Hrvatska postala jedna od rijetkih zemalja u kojoj u sustav mjera zaštite stanovništva od zaraznih bolesti intervenira Ministarstvo financija.

- To je tema koja se vrti unatrag šest mjeseci. Na svu sreću još ništa nije riješeno, još se razmatraju svi prijedlozi - tek kratko je ovaj ''rašomon'' prokomentirao Zlatko Pandžić, ravnatelj osječkog Zavoda za javno zdravstvo. A ovi zavodi su u procjepu jer s jedne strane se brinu o javnom zdravlju, ali s druge strane higijenski pregledi koji se evidentiraju u sanitarnim knjižicama su znatan izvor njihovih prihoda.

Odnosno nameta za poduzetnike, smatraju u Hrvatskoj udruzi poslodavaca u kojoj su stava kako su ovi troškovi “nepotrebni i neprimjereni sadašnjem gospodarskom trenutku”.

- Gotovo iste mjere provode se i prema Zakonu o hrani, odnosno kroz sustav osiguranja zdravstvene ispravnosti ili HACCP koji je od 2007. obvezan za sve subjekte koji posluju s hranom - ponovila je za “Glas Slavonije” svoje stavove Milka Kosanović iz HUP-a. Kaže dodatno kako sanitarne knjižice više nema ni jedna zemlja EU-a.

Dario KUŠTRO
kliconoša priprema hranu

Javnozdravstvena struka upozorava kako u nas još uvijek nije izvjesno je li HCCP implementiran u sve sektore koji rukuju hranom, te time pretpostavljaju kako bi cijeli niz djelatnosti - primjerice fast food kioska odnosno malih prodavača hrane mogao ostati bez nadzora. Zato se u Zajednici župana pitaju dovodi li se u pitanje zdravlje djece kada pod velikim odmorom budu išli po sendvič jer neće biti sigurni je li zaposlenik koji im priprema hranu kliconoša. Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti trebao bi stupiti na snagu početkom 2015. Mjeseci pred nama pokazat će hoće li to biti sa spornim člankom 26 ili bez njega

Možda ste propustili...

KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA 11. SAZIVA HRVATSKOG SABORA

Gordan Jandroković po treći put izabran za predsjednika Hrvatskog sabora

PORUČILI DA ĆE SE BORITI ZA INTERESE HRVATSKOG NARODA

SDP predstavio listu za Europski parlament

Najčitanije iz rubrike