Novosti
UPOZORENJE SVIJETU

Siromaštvo ugrožava 123 milijuna građana EU
Objavljeno 7. lipnja, 2014.
Siromaštvo najčešće i najjače pogađa djecu žene, starije osobe i osobe s invaliditetom

Samo 27 posto svjetske populacije uživa u odgovarajućoj socijalnoj zaštiti, stoji u novom izvješću Međunarodne organizacije rada (ILO) pod nazivom “World Social Protection Report 2014/15: Building economic recovery, inclusive development and social justice”.

- Svjetska zajednica se još 1948. godine složila kako su socijalna i zdravstvena zaštita djece, radno sposobnih, a nezaposlenih osoba i starijih, univerzalna ljudska prava. A ipak, i 2014. godine je obećanje o univerzalnoj socijalnoj zaštiti neispunjeno za većinu svjetskog stanovništva – rekla je Sandra Pulaski, zamjenica glavnog direktora ILO-a predstavljajući ovo izvješće.

Nezaštićenost ranjivih socijalnih skupina posebice je postala vidljiva u vremenu globalne ekonomske krize i to ne samo u nerazvijenim zemljama.

Posljednji trendovi pokazuju kako brojne visokorazvijene zemlje smanjuju opseg sustava socijalne zaštite. U Europskoj uniji rezovi u tom području već su pridonijeli porastu siromaštva koje sada pogađa 123 milijuna ljudi, odnosno 24 posto stanovništva EU-a, a među njima su uglavnom djeca, žene, starije osobe i osobe s invaliditetom. S druge strane, mnoge manje razvijene zemlje razvijaju sustav socijalne zaštite. Kina je, primjerice, izgradila mirovinsku zaštitu kojom je pokriveno gotovo čitavo stanovništvo te zemlje. U Brazilu se socijalni sustav posljednjih godina kontinuirano nadograđuje kako bi se pomoglo siromašnim obiteljima. To, kako stoji u izvješću ILO-a, jača nacionalna tržišta, a samim time i domaću ekonomiju.

U izvješću stoji kako na globalnoj razini vlade izdvajaju samo 0,4 posto BDP-a na naknade za djecu i obitelji. Taj postotak varira od 2,2 posto u zapadnoj Europi do 0,2 posto u Africi i Aziji. Ta bi se izdvajanja, ističu autori izvješća ILO-a, trebala povećati s obzirom na to da svakoga dana 18 tisuća djece umre, a da su se mnoge od tih smrti mogle, izbjeći kada bi bio pobošljan sustav socijalne zaštite i naknada.

Također, u svijetu samo 12 posto nezaposlenih dobiva naknade za vrijeme nezaposlenosti. U zapadnoj Europi ih je 64 posto, a samo 3 posto na Srednjem istoku i u Africi. Gotovo polovina starijih osoba (49 posto) u svijetu ne prima mirovinu, a za mnoge koji je primaju ona je daleko ispod razine siromaštva. Budući umirovljenici, ističe ILO, primat će manje mirovine u najmanje 14 europskih zemalja.

Dijana PAVLOVIĆ
bez zdravstvene zaštite 39 posto svjetskog stanovništva

Izvješća govore i o tome da približno 39 posto svjetske populacije nema dostupnu zdravstvenu zaštitu. ILO procjenju da u svijetu nedostaje 10,3 milijuna zdravstvenih radnika kako bi se osigurala primjerena zdravstvena skrb za sve one kojima je potrebna. Unatoč tomu, neke zemlje, poput Tajlanda i Južne Afrike, uspjele su postići potpunu pokrivenost stanovništva zdravstvenom zaštitom u samo nekoliko godina, pokazujući drugima kako je to moguće.

24 %

stanovništa Europske unije je siromašno ili je na rubu siromaštva