Novosti
DOGOVOR O SANACIJI ŠTETE U POLJOPRIVREDI

Procjena šteta nakon pregleda satelitskih snimaka poplave
Objavljeno 5. lipnja, 2014.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i predsjednik Državnog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Damir Rimac sastali su se jučer u Županji s poljoprivrednim proizvođačima s poplavljenog područja. Sastanku su nazočili i predstavnici tvrtki ugovaratelja poljoprivredne proizvodnje, načelnici općina i predstavnici Županije. Analizirano je stanje poljoprivrednih usjeva i stoke na poplavljenim područjima te mjere koje će poduzeti država u sklopu sanacije šteta u poljoprivredi.

- Prvi konkretan korak bit će pregledavanje digitalnih ortofoto snimki od 21. svibnja kako bi se točno definirale površine koje su bile poplavljene - najavio je Jakovina. Nakon toga, na teren izlaze komisije koje će dodatno utvrditi štete u zaobalnim vodama koje su uslijedile, definirat će se koje su kulture uništene i u kojem obimu. Svi ti podaci, pojasnio je, usporedit će se s podacima koji su seljaci navodili u zahtjevima za potpore. Taj posao, rekao je, ne bi trebao trajati dulje od sedam dana.

- Sada idemo potpuno obrnutom analogijom, prije se radilo po principu - 'ajmo prvo definirati sumu novca pa ćemo poslije razrađivati ostalo, a sad idemo razgovarati s ljudima i pronaći kompromis. Postoje satelitski snimci, dogovorili smo da se osnuje mješovita komisija za procjenu šteta u kojoj će biti predstavnici lokalne samouprave, ministarstva, savjetodavne službe i lokalna povjerenstva, pojasnio je Rimac.

I sve ono što se bude utvrdilo objavit će se na internetskim stranicama Ministarstva poljoprivrede.

– Želimo da sve bude transparentno i da netko tko nije imao usjeve ne uzima novce - kaže Rimac.

Kaže kako će se oštećenima pokušati u što većem iznosu vratiti ta sredstva ili pomoći na bilo koji drugi način. Dodao je da je riječ katastrofi i da se za sanaciju šteta mora pronaći novac.

- Tražim da mi koji smo nositelji OPG-a budemo obeštećeni za našu proizvodnju na način da ona bude plaćena po prosječnom prinosu u našem kraju i po tržišnoj cijeni - istaknuo je nakon sastanka Josip Šokčević, predsjednik udruge OPG-ova s poplavljenih područja.M.Lešić Omerović

MARKO BAČIĆ

upravitelj PZ Napredak

Bitno je ljude obeštetiti za svaki stradali hektar

Marko Bačić, upravitelj PZ Napredak iz Županje, kojoj je na poplavljenom području stradalo čak 1.900 hektara ugovorene proizvodnje s kooperantima, zadovoljan je jučerašnjim sastankom. “Očekujem da će se objektivno utvrditi stvarna šteta. Bitno je da se ljude obešteti za svaki stradali hektar i paralelno moramo biti tretirani i proizvođači i ugovaratelji proizvodnje. Jer ako se bude eventualno zanemarilo nositelje proizvodnje, postavlja se pitanje tko će je danas, sutra organizirati”, kazao je Bačić.

Možda ste propustili...

HRVATSKI GRAĐANI PLAĆAJU MANJE OD VEĆINE EUROPLJANA

Kućanstvima cijena plina i struje među najnižima u EU-u