Kultura
OTVOREN 21. FESTIVAL GLUMCA

Do 24. svibnja bit će odigrano 16 predstava u pet gradova
Objavljeno 19. svibnja, 2014.

OTOK - Izvedbom predstave “Cyrano” Kazališta Manje je više iz Zagreba započeo je 21. Festival glumca, koji će se održavati u pet gradova Vukovarsko-srijemske županije - Vinkovcima, Vukovaru, Županji, Iloku i Otoku. Ocjenjivački sud u kojem su glumci Ivana Buljan Legati, Dubravka Miletić i Alen Liverić imat će tešku zadaću odabrati najbolje glumačke kreacije i najbolju predstavu među 16, koliko ih je za ovogodišnji Festival izabrala izbornica, redateljica Aida Bukvić.

Svečanost otvaranja ovogodišnjeg Festivala održana je u Domu kulture u Otoku. Uoči samog otvaranja predstavnici organizatora festivala položili su vijence na spomenik poginulim pilotima, padobrancima i braniteljima. Na svečanosti otvorenja nazočnima su se obratili: Josip Šarić, gradonačelnik grada Otoka, domaćica ovogodišnjeg festivala, glumica Lela Margitić, u ime Ministarstva kulture nazočne je pozdravila izaslanica ministrice kulture doc. dr. Iva Hraste-Sočo, izbornica Aida Bukvić, te su nakon prigodnih govora, ovogodišnji 21. Festival glumca zajednički otvorili Željko Cirba, zamjenik vukovarsko-srijemskog župana, te predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika Boris Svrtan. Posjetitelji su nakon svečanosti otvorenja mogli pogledati odličnu predstavu koprivničkog teatra "Žene u crvenom" u kojoj su glumile: Vera Zima, Dubravka Ostojić, Jelena Hadži-Manev i Lada Bonacci. Tako je i službeno započela devetodnevna svečanost glume i glumaca te, naravno, publike kojoj je kazalište i namijenjeno. Osim predstavama, i ovogodišnji festival bogat je popratnim događanjima, a prvi od njih bio je predstavljanje knjige dr. sc. Ive Hraste-Sočo “Hrvatska – nacija kulture” održano u Ružičkinoj kući u Vukovaru.

Trećeg festivalskog dana u Kavani Aurelia u Vinkovcima izveden je recital “Sunčica - svjedočanstva silovanih žena u Vukovaru”, na kojem su Boris Svrtan, Nina Erak-Svrtan, Ivana Buljan Legati, Goran Grgić, Alen Liverić, Anja Šovagović Despot i drugi čitali odlomake iz knjige “Sunčica” Marije Slišković. M.Kokaj

Možda ste propustili...

SLAVONCI NA 18. MEĐUNARODNOM ORGULJAŠKOM FESTIVALU

Požeški sopran Marija Ticl i Franjo Pećarić na bisernici

MARTINA FILJAK U DONJEM MIHOLJCU

Publiku oduševili Bach, Shumann...

Najčitanije iz rubrike