Novosti
PRIMJER OSJEČKE TVRTKE

Likvidna smo sredstva
“sprašili” prije krize na kupnju
zemljišta za gradnju stanova
Objavljeno 13. svibnja, 2014.

Koji su glavni problemi građevinaca, iz prve smo ruke čuli od vlasnika osječke građevinske tvrtke koja je uspješno poslovala više od 20 godina, a sada je suočena s nelikvidnošću u predstečajnoj nagodbi. Želeći ostati anoniman, taj nam je građevinac istaknuo pet osnovnih problema gotovo svih tvrtki iz građevinske branše.

Prvi i najveći problem svakako je manjak posla na tržištu. Drugi problem zapravo ima uzrok u nedostatku posla. “Većinu poslova dobivamo na javnim nadmetanjima, a s obzirom na to da je poslova malo, na nadmetanjima se pojavljujemo s najnižim mogućim cijenama, jer je cijena u pravilu jedini uvjet za dobivanje posla. Na kraju taj posao izvodimo praktično bez zarade, pa čak i s gubitkom, samo zato da radimo i dođemo do likvidnih sredstava”, priča nam taj osječki poduzetnik.

Treći problem velike većine građevinaca, dodaje, jest svojevrsna zarobljenost kapitala u prije kupljenom zemljištu namijenjenom, u tim “dobrim danima”, za gradnju stanova za tržište. “Mnogi su mislili da krize neće biti tako skoro i kupovali dobre lokacije za stanogradnju. Drugim riječima, likvidna sredstva 'sprašili' smo na atraktivna zemljišta”, objašnjava.

Četvrti problem ponovno su nekretnine - sagrađeni novi stanovi, poslovni prostori i apartmani koji zbog krize nemaju kupce. “U tim je nekretninama vezan doista velik kapital i u slučaju njihove prodaje rijetki kupci cijene mogu rušiti na najnižu razinu, koja nerijetko biva i niža od proizvođačke cijene”, prenosi nam svoje iskustvo vlasnik građevinske tvrtke.

Peti problem čine - banke. “Banke su danas vrlo tvrde, nemilosrdne, pa i vrlo nekorektne. Novi kredit kao građevinsko poduzeće danas gotovo uopće ne možete dobiti. Možda će vam i dati kredit uz neviđena osiguranja pa i osobna jamstva, kojim zapravo daješ u jamstvu svu osobnu imovinu. Aiko za kredit koji je u otplati slučajno zakasnite samo jednu ratu, banka neće ponuditi pomoć, nego će vas odmah blokirati. Zamislite, banka s kojom radite 20 godina odmah te blokira iako ima kolateral, hipoteku, koja je tri-četiri puta vrednija od cijelog iznosa kredita. Kao da je sve namješteno tako da te banka gurne u stečaj i onda tvrtku kupi za malo novca, a onda zaradi na prodaji nekretnina koje posjeduje tvrtka. Nimalo slučajno danas su banke vlasnici najvećeg dijela novih nekretnina u Hrvatskoj”, zaključuje taj poduzetnik.I.Mikulić

Novi kredit kao građevinsko poduzeće danas gotovo uopće ne možete dobiti, kaže osječki građevinac

Možda ste propustili...