Regija
PREDIZBORNO KOALIRAJU I SDP/HNS

Odluka Vlade danas,
izbori u Vukovaru 15. lipnja?
Objavljeno 8. svibnja, 2014.
Izbore bi trebalo završiti prije godišnjih odmora

VUKOVAR – Kada će se održati prijevremeni lokalni izbori u Vukovaru mogla bi – a neslužbene informacije govore u tom smjeru – hrvatska Vlada odlučiti na svojoj današnjoj sjednici. Kao termin izbora spominje se 15. lipnja.

Neslužbeni izvor govori da je taj termin izabran kako bi se, dođe li do drugog (očekivanog) kruga izbora za gradonačelnika, kompletni izbori mogli provesti tijekom lipnja, prije godišnjih odmora. U tom slučaju, prije kraja srpnja moglo bi se pristupiti formiranju Gradskog vijeća. O rezultatima izbora zasad se nerado govori, no ponovi li se prošlogodišnji scenarij s pat-pozicijom, mogla bi se također ponoviti ista situacija u vijećnici, kada je Gradsko vijeće u novom sazivu formirano tek u trećem pokušaju. Ali i nije dugo potrajalo… Pokazalo se, naime, da gradonačelnik iz jedne političke opcije (SDP) i većina druge opcije u gradskoj vijećnici (HDZ-HSPAS) nije dobitna kombinacija za uspješno funkcioniranje grada.

Samo nekoliko mjeseci kasnije puklo je na (ne)izglasavanju proračuna za 2014. godinu, da bi na kraju epilog bio taj da je Vlada RH raspustila Gradsko vijeće Vukovara i dužnosti razriješila SDP-ova gradonačelnika Željka Sabu, opterećenog optužnicama USKOK-a koje korijene vuku upravo s prošlogodišnjih pokušaja da se formira GV pa i, navodno, političkom trgovinom. Gradom trenutačno upravlja Vladin povjerenik Damir Grizelj, a novi izbori koštat će gradsku blagajnu od 500.000 do čak milijun kuna.

Dok se čeka raspisivanje izbora, u Vukovaru se sklapaju predizborne koalicije. Nakon što su HDZ i HSP dr. Ante Starčević krajem travnja objavili da će zajedno izići na prijevremene lokalne izbore u Vukovaru, objavljena je još jedna suradnja. Naime, prvi koalicijski sporazum potpisali su lokalni čelnici HDZ-a Damir Barna i HSPAS-a Marijan Pavliček, a krajem ovog tjedna koalicijski sporazum za vukovarske izbore sklopit će SDP i HNS. Svoje potpise na sporazum stavit će predsjednici vukovarskih ogranaka dviju stranaka, Goran Bošnjak iz SDP-a i Nenad Bučko iz HNS-a.

– Pozvat ćemo sve političke opcije koje žele raditi za dobrobit grada i Vukovar im je na srcu, kao i sve udruge koje žele podržati opciju kojoj je u interesu budućnost Vukovara, da nam se pridruže – najavio je SDP-ovac Bošnjak.

O imenima kandidata za poziciju gradonačelnika Vukovara zasad se još špekulira, a sve političke stranke odreda govore kako će tu informaciju objaviti kada bude poznat datum izbora, puštajući u međuvremenu “probne balone”. U svakom slučaju, izborna kampanja mogla bi proteći u oštrim tonovima jer Vukovar je izuzetno važan i SDP-u s jedne, i HDZ-u s druge strane, koji je 2009. nakon godina vladavine izgubio poziciju prvog čovjeka grada iz svojih redova.

Sanja BUTIGAN
Gradonačelnički kandidati

U HDZ-u se spominjalo nekoliko kandidata za gradonačelnika, no navodno bi to ipak mogao biti Ivan Penava koji je prošle godine izgubio u utrci sa Željkom Sabom, dok kod SDP-a za tu poziciju iskače ime lokalnog stranačkog čelnika Gorana Bošnjaka. Hoće li se točnom pokazati tvrdnje da će Sabo istaknuti svoju kandidaturu kao nezavisni i dalje je nepoznanica jer bivši gradonačelnik posljednjih tjedana zazire od medija. Očekuje se da će i SDSS imati svog kandidata.

Možda ste propustili...

U DONJEM MIHOLJCU GRADI SE NOVA SPORTSKA INFRASTRUKTURA

Uskoro atraktivna pumptrack staza

CENTAR ZA NESTALU I ZLOSTAVLJANU DJECU U POŽEGI

Proširen prostor za rad s dvadesetero djece

Najčitanije iz rubrike