Regija
POPLAVE U SLAVONIJI

Bokšić Lug još ugrožen vodom, stanovnici
ipak ne moraju napustiti svoje domove
Objavljeno 7. svibnja, 2014.

Vezani članci

SJEDNICA STOŽERA ZAŠTITE I SPAŠAVANJA

Bez pomoći države Slavonci neće moći vraćati kredite za usjeve

BOKŠIĆ LUG - Dok stanovnici naselja na našičkom području pogođenom prekomjernim oborinama tužno gledaju svoje poharane njive i vrtove te pokušavaju sanirati posljedice poplave, mještani Bokšić Luga, u općini Đurđenovac, i dalje se bore s vodom. Vodostaj kanala Marjanac polako opada, međutim, raste voda u Lukavcu, koji se izlio iz svog korita po cijelom selu. “Umjetna jezera” stvorena su na njivama, u vrtovima, okućnicama i dvorištima. Pod vodom su dijelovi lokalnih cesta u Primorskoj, Gupčevoj, Braće Radić i Šumskoj ulici te županijska cesta u Bokšićkoj ulici. Kod pojedinih obitelji lokve se polako približavaju kućnom pragu, no jučer je samo jedna kuća bila poplavljena. Mještane u očaj baca neizvjesnost.

- Boravim u ljetnoj kuhinji i jako me strah da mi voda ne dođe. Dečki su postavili vreće s pijeskom i zasad je dobro. Voda se sporo povlači i ne znamo što nas čeka sutra - kaže Anica Tomljenović.

Jučer su timovi vatrogasaca i mještana pomagali najugroženijima da im voda ne uđe u domove. Sastali su se predstavnici općinskog i županijskog Stožera zaštite i spašavanja, koji su obišli područje i odlučili da se mora ispumpati voda pa su u selo dovezene dvije velike pumpe.

- Danas je još kritično, no, prema mojoj procjeni, sutra (danas, nap.a) trebao bi padati vodostaj u Lukavcu, u koji se slijevaju vode s okolnih njiva, koje je potopio Marjanac. Stanje nije dobro, ali nije ni alarmantno - zaključio je mještanin Damir Andračenko, koordinator akcija obrane od poplava. S. Fridl

U Crncu kritično

ORAHOVICA - Izlijevanje rijeka i potoka i dalje stvara probleme u općini Crnac. “Situacija je i dalje kritična. Nismo još uspjeli otkloniti vodu koja je opkolila općinu, ali uz pomoć Hrvatskih voda, koje su poslale strojeve koji prokopavaju bentove na području potoka Klokočevac, pokušavamo ispustiti vodu koja nadire prema Crncu. Prijetnja kućama je i rijeka Skakavac, koja se izlila nakon dolaska vode iz rijeke Vojlovice, kada je probijen nasip kod Brezvoljana. Prve kuće u Crncu su u ugrozi i činimo sve da spriječimo veću štetu. Na drugim područjima općine voda je u opadanju. Između 300 i 400 hektara je pod vodom i štete će biti velike”, kaže načelnik općine Crnac Mato Damjan. (V.G.)

Komrad: Prokuhavajte vodu

SLATINA – Slatinska tvrtka za vodne usluge Komrad obavijestila je stanovnike općine Voćin da je zbog jakih oborina blago zamućena voda za piće te se preporučuje njezino prokuhavanje. Djelatnici Javne vatrogasne postrojbe iz Slatine dijele pitku vodu iz cisterne prema utvrđenom rasporedu: u Voćinu od 10 sati, u Bokanama od 11.10 i u Ćeralijama od 12 sati. Daljnje upute za upotrebu vode za piće u općini Voćin Komrad će dati nakon dodatnih analiza u suradnji sa županijskim Zavodom za javno zdravstvo “Sv. Rok”. (P.Ž.)

Najčitanije iz rubrike