Regija
SJEDNICA STOŽERA ZAŠTITE I SPAŠAVANJA

Bez pomoći države Slavonci
neće moći vraćati kredite za usjeve
Objavljeno 6. svibnja, 2014.

OSIJEK - Ne budu li dobili potporu od države nakon ove poplavne katastrofe, stanovnici zapadnog dijela Osječko-baranjske županije neće moći vraćati kredite koje su podizali za sijanje svojih sad uništenih usjeva. Poručio je ovo u ime stanovnika Bokšić Luga i okolnih sela dožupan i načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje te predsjednik Povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Željko Kraljičak na jučerašnjoj izvanrednoj sjednici Stožera. Da stanovnicima čija je imovina ugrožena treba bez odgode pomoći naglasio je i Vladimir Šišljagić, župan osječko-baranjski.

- Zatražit ćemo od državnog vrha i Hrvatskih voda da se osiguraju dodatna financijska sredstva ne samo za zapadni dio naše županije nego i ostale, i to zbog odvodnih kanala koji, prema primjedbama lokalnog stanovništva, nisu redovito održavani. Pretpostavljam da je loša financijska situacija razlog što ni Hrvatske vode nisu mogle redovito održavati te odvodne kanale i mi ćemo inzistirati na pronalaženju financijskih sredstava - naglasio je Šišljagić, podsjetivši da velike količine padalina na području cijele Osječko-baranjske županije nisu rijetkost.

Župan je pojasnio i kako je situacija na terenu u ovom trenutku pod punom kontrolom, a dežurne 24-satne službe obilaze ugrožena područja i signaliziraju svaku pojavu koja bi mogla značiti opasnost. Župan je također izdao nalog da se provede postupak utvrđivanja šteta i uvjeta za proglašenje elementarne nepogode.

Inače, na izvanrednoj sjednici moglo se čuti i kako su stanovnici Bokšić Luga nezadovoljni činjenicom da su Hrvatske vode na teren u ponedjeljak izišle tek poslije 17 sati. Zamjenik direktora VGO Osijek Silvio Brezak rekao je da ranija intervencija zbog nadiranja vode iz tri pravca ne bi bila svrhovita. Čim padne razina okolnih vodotoka, rekao je Brezak, Hrvatske vode hitno će intervenirati kako bi se život u Bokšić Lugu normalizirao.M. Mihelić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike