Regija
AKCIJA MUZEJSKOG DOKUMENTACIJSKOG CENTRA

Marke zainteresirale brodske osnovnoškolce
Objavljeno 3. svibnja, 2014.

SLAVONSKI BROD - U sklopu akcije Muzejskog dokumentacijskog centra ''Sakupljači - pokažite svoje zbirke'', Muzej Brodskog Posavlja, u suradnji s brodskim filatelističkim društvom, u okviru izložbe “Ivana na poštanskim markama”, organizirao je filatelističku radionicu za učenike osnovne škole. Premda baš i ne šalju razglednice, pisma i čestitke na koje bi lijepili poštanske marke, osmoškolci su sa zanimanjem pratili izlaganje članova HFD-a pa su se kroz učenje i igru upoznali s osnovama filatelije.

- Marke su zanimljive manje nego prije no marka je još uvijek ambasador neke zemlje - tvrdi predsjednik brodskog filatelističkog društva Željko Divnić. Elitna filatelija je zanimljiva u cijelom svijetu, a i Divnić se već desetljećima bavi skupljanjem poštanskih maraka.

- Kao mladog grafičara zanimalo me kako se marke tiskaju i kako neko likovno djelo stane na tako mali prostor - kaže on.

Među zanimljivostima navodi kako je grad Brod imao Gradske biljege-marke do kojih je teško doći.

- Skupljam ih 30 godina i jedna mi još uvijek fali - kaže Divnić. Od 90-ih godina Brod je iznjedrio samo dvije marke - Tvrđavu i Gradski trg te prigodničarske, kao ove godine uz obilježavanje Svijeta bajki - zbirka poštanskih maraka s likom Ivane Brlić-Mažuranić i junacima iz njezinih djela. No interes za poštansku marku i filateliju postoji od davnina.

- Godine 1938. Brod je imao oko 40 filatelista koji su kupovali po 600 serija ondašnjih maraka (među najpoznatijima je bio dr. Ditrih, pogrebnik Koprivčević...), tako da je Brod prednjačio po nabavkama velikih količina maraka, dok danas imamo tridesetak članova koji kupuju po 60 maraka - napominje Divnić.

Među svoje najvrednije primjerke ubraja marke na pismima i dopisnicama koja su putovala iz logora za vrijeme II. Svjetskog rata, ili primjerci onih zemalja koje tiskaju malo maraka. U svijetu je, osim najpoznatije i najvrijednije zbirke maraka engleske kraljice Elizabete, poznata i zbirka Ferari, a za najvrijednije primjerke postoji knjiga koja se prenosi i pokazuje po svijetu. Njihova cijena iz godine u godinu raste pa nije ni čudo što je prošle godine filatelija proglašena najboljom investicijom. Taj podatak je zainteresirao i mlade koji će možda dobiti ideju napisati pismo nekome u dalekoj zemlji, a onda mogu očekivati i odgovor pa krenuti s filatelijom.M.Radošević

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike