Novosti
ZABRINJAVAJUĆI REZULTATI

Probna matura: Ispit iz matematike
ne bi prošla čak trećina maturanata
Objavljeno 28. travnja, 2014.

Vezani članci

UČILIŠTE ALGEBRA

Besplatno polaganje probnih matura

OSIJEK - Kada bi se danas održavala državna matura trećina kandidata ne bi prošla ispite iz matematike, prosječna ocjena iz hrvatskog jezika bila bi dovoljan, a iz engleskog - dobar. To su rezultati probne mature, akcija koju je 14. travnja provelo učilište Algebra u osam hrvatskih gradova s više od 1.500 maturanata.

Algebra je okupila zainteresirane maturante koji su željeli provjeriti svoje znanje iz tri predmeta s državne mature na ispitima koji vjerno "simuliraju" ono što ih zaista čeka za nekoliko tjedana. Probna matura održana je u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru, Puli, Dubrovniku i Slavonskom Brodu, a učenici srednjih i strukovnih škola riješili su više od 6.000 ispita iz matematike, hrvatskoga i engleskoga jezika iz dvije ponuđene razine.

Prema rezultatima objavljenim jučer, njih 30 posto ne bi prošlo ispit iz matematike. Matematika A razine predstavljala je najveći izazov učenicima u Dubrovniku i Splitu, a matematika B razine učenicima u Splitu i Zadru. Pritom su najteže gradivo iz matematike jednadžbe i nejednadžbe, a slijede funkcije. Ta gradiva zajedno na državnoj maturi nose više od 40 posto bodova na A razini, odnosno 25 posto bodova na B razini. Ispit iz hrvatskog jezika najteži je bio učenicima u Rijeci i Zagrebu, dok se na hrvatskom više razine književnost pokazala najtežim područjem ispitivanja. Rezultati ispita iz engleskog jezika podjednaki su u svim gradovima, a najbolji su bili učenici u Puli. Ispite iz hrvatskoga jezika iznad prosjeka riješili su maturanti u Dubrovniku, Puli i Slavonskom Brodu. U matematici više razine najbolji su bili učenici u Osijeku, Puli i Slavonskom Brodu, dok su ispit iz matematike osnovne razine najbolje riješili maturanti iz Pule, Rijeke, Slavonskog Broda i Zagreba. Probnu maturu iz engleskoga jezika više razine najbolje su riješili maturanti Osijeka, Pule i Slavonskog Broda, dok su ispite osnovne razine najbolje riješile njihove kolege iz Pule, Rijeke i Splita. Učenici iz Istre pokazali su najbolje znanje engleskog jezika. D.Pavlović

Osječki učenici najbolji su bili u matematici i engleskom više razine

Možda ste propustili...

HUMANITARNA ORGANIZACIJA MARIJINI OBROCI HRVATSKA

Kampanja “Majci za ljubav”

HRVATSKA JE IZABRALA 11. SAZIV HRVATSKOG SABORA

HDZ relativni pobjednik, Andrej Plenković ponovno mandatar?

Najčitanije iz rubrike