Regija
FOND ZA RAZVOJ OPG-OVA

Udruga Život za ogledni primjer
predlaže austrijsku Agrobanku
Objavljeno 28. travnja, 2014.
Fond bi pomagao i OPG-ovima pokleknulim zbog nepovoljnih kredita

ĐAKOVO – Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske Život, koja okuplja poljoprivrednike i akademsku zajednicu, Vladi, Saboru, klubovima zastupnika te resornim ministarstvima s 3. sastanka svog Izvršnog odbora uputila je (i) prijedlog za osnivanje Fonda za razvoj OPG-ova, a iz kojeg bi se danas-sutra, kaže predsjednik Antun Laslo, iznjedrila poljoprivredna, agrobanka, koju u Životu vide kao jedan od izlaza poljoprivrede iz teškog stanja. O potrebi osnivanja agrobanke u nas govori se godinama, a na tom tragu spominje se rad jedne iz 1990-ih koja je propala.

– U kontaktima s političarima dobre volje i iz vlasti i iz oporbe namjera je formirati jednu nepolitičnu agrobanku koja bi OPG-ovima davala znatno povoljnije uvjete od komercijalnih banaka. Dali smo i prijedlog da se HPB peusmjeri na tom tragu, da se ne proda... - kaže Laslo.

Agrobanka bi pratila kompletnu poljoprivrednu proizvodnju, no sve ovisi o visini kapitala, a bila bi na usluzi i drugim građanima, da u njoj štede i koriste njene linije. Otkako su domaće banke prešle u strano vlasništvo, poljoprivredni proizvođači, ističu u Životu, prepušteni su na milost i nemilost nepovoljnim kreditima komercijalnih banaka pri kojima, ističe Laslo, nema kamata ispod 6,5 posto. Sve to proizvodnju zbog borbe s (ne)mogućnošću vraćanja kredita čini neodrživom, dok, primjerice, agrobanka u Austriji poljoprivrednicima kredite daje uz kamatnu stopu od 1 do 3 posto, potonju uz subvencioniranje države. Slavonske seljake prije je u poljoprivrednoj proizvodnji pratila Slavonska banka, no i to je već godinama izostalo otkako je i ta banka prešla u strane ruke.

Hoće li agrobanci Život udahnuti život, tek treba detaljno razraditi – od osnivačkih uloga, modela, linija... no zasad je poznato, kaže Laslo, da za ogledni primjer žele austrijsku agrobanku.

- Kod nas bi kamata trebala biti do 3 posto ako želimo biti konkurentni, a to možemo ako smo ravnopravni s drugima na velikom tržištu. OPG-ovi, poljoprivrednici, bili bi članovi. Znamo da to neće ići lako, prvo se proizvođači trebaju organizirati, a onda možemo ići dalje - kaže Laslo.

Prijedlog Udruge Život jest da se Fond za razvoj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava puni od sredstava zakupa i prodaje državnog zemljišta tako da 50 posto sredstava ostaje lokalnoj upravi, a preostalih 50 posto da se ulaže u taj fond. Nadalje, Život predlaže da u taj fond ide 100 posto od sredstava prenamjene poljoprivrednog zemljišta. Računa se i na sredstva utrošena za legalizaciju gospodarskih objekata u poljoprivredi uz odricanje države, s jedne strane, i uključenih tvrtki u legalizaciju, s druge strane u određenom postotku prema projektu, a prema načelu solidarnosti. Život računa i na sredstva od zakonski propisanih članarina – primjerice, turističkoj zajednici – da se preusmjere u fond za razvoj OPG-ova s obzirom na njihovo kritično stanje i stratešku važnost OPG–ova u proizvodnji hrane.

– To ne bi bila mala sredstva, nego dovoljna za fond, a sutra za agrobanku. Budući da brojna obiteljska gospodarstva klecaju ili su već pokleknula pod teretom nepovoljnih kredita, nemogućnosti njihova vraćanja i drugih negativnosti, a zbog čega su im računi blokirani te imovina na bubnju, fond bi služio i za pomoć takvim OPG-ovima - ističe predsjednik Života, u kojem žele energičan pomak u poljoprivredi i rješavanju problema, a upravo osnutak poljoprivredne banke drže jednim od manevara tog zaokreta.

Suzana ŽUPAN
Na agrobanku “tjera” i negativna bilanca hrane

U Životu ističu da na potrebu osnutka agrobanke tjeraju i poražavajuće brojke u uvozu/izvozu hrane u RH, odnosno dodatna negativna bilanca u 2013. u odnosu na 2012. Ona je u 2013. čak 1,2 mlrd. dolara, ili za 250 milijuna dolara veća od negativne bilance u 2012. Bilanca nekih prehrambenih proizvoda u 2013. u odnosu na 2012. kaže da je uvoz mlijeka i prerađevina povećan za čak 97 posto (gotovo je udvostručen). Povećan je i uvoz mesa i prerađevina za 18 posto. Uvezeno je za 21 posto više voća, za 30 posto više povrća, a šećer je iz pozitivne bilance u 2012. prešao 2013. u negativnu. Proizvodi žitarica imaju negativnu bilancu nešto smanjenu u 2013., ali s visokim udjelom uvoza. “Pozitivnu bilancu dostigli smo u izvozu žitarica, što nas osobito ne raduje jer se izvozi jeftina sirovina koju prerađenu i s dodatnom vrijednošću uvozimo u velikim količinama kroz proizvode od žitarica”, upozoravaju u udruzi OPG-ova. Deficitarni smo na osnovnim prehrambenim artiklima, a stanje uvoza/izvoza prelijeva se na nezaposlenost i narušavanje temelja domaće prerađivačke industrije.

NEPOLITIČNA AGROBANKA

POVOLJNIM KREDITIMA PRATILA BI OPG-ove, ALI I GRAĐANE

Agrobanka u Austriji poljoprivrednicima zaračunava kamatnu stopu

1 - 3

posto

Možda ste propustili...

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

Najčitanije iz rubrike