Regija
USKRS U VINKOVCIMA

FOTO: Blagoslov jela
u vinkovačkim crkvama
Objavljeno 20. travnja, 2014.
VINKOVCI - Na svetkovinu Uskrsa u nedjelju 20. travnja u središnjoj vinkovačkoj crkvi Sv. Euzebija i Poliona, domaći župnik mons. Tadija Pranjić, predvodio je jutarnju misu s obredom uskrsnog blagoslova jela.
Uskrs se ravna po židovskom načinu računanja vremena, odnosno lunarnom kalendaru prema kojem se blagdan Uskrsa slavi u proljeće prve nedjelje nakon punog mjeseca, stoga se najranije može slaviti 22. ožujka, a najkasnije 24. travnja. 
Svaka kuća u crkvu šalje ukućanina s košarom u kojoj se nađe kuhana šunka, mladi luk, sir i vrhnje, domaće pogače te šarene pisanice. Potom slijedi zajednički doručak kada se blaguje blagoslovljeno jelo nakon čega se polazi na misna slavlja.
-''Danas slavimo najveću svetkovinu, najveći blagdan katoličke vjere, blagdan Kristova uskrsnuća, Njegove proslave nakon dugoga i teškoga Križnoga puta kroz koji je prošao noseći na svojim ramenima teško drvo križa. Danas su diljem katoličkoga svijeta crkve prepune vjernika koji su došli izraziti svoju radost što se ostvarilo ono što je Isus svojim učenicima govorio još za svoga ovozemaljskoga života, a što su razumjeli nakon Njegova uskrsnuća: da će zaista biti razapet, umrijeti na križu i treći dan uskrsnuti. Tako je ovo uskrsno jutro krenulo u povijest ljudske civilizacije“, rekao je u propovijedi mons. Pranjić.
Na kraju vrlo posjećene velike mise vlč. Pranjić nije propustio prigodu Vinkovčanima čestitati Uskrs, posebno se obrativši studentima, školarcima, te putnicima koji su u Vinkovce došli proslaviti Uskrs.
Mario Kokaj
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike