Osijek
UČENICI IZ SRIJEMSKE MITROVICE POSJETILI OSIJEK

Učenjem hrvatskog jezika čuvaju svoj nacionalni identitet
Objavljeno 17. travnja, 2014.

Studijsko putovanje Hrvatskom učenici osnovne i srednje škole iz Srijemske Mitrovice upotpunili su i posjetom Osijeku, a jučer ih je primio i župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić. Radi se o učenicima koji pohađaju nastavu iz predmeta “Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture” koji, kao izborni predmet, učenici mogu pohađati u osnovnim školama, a srednjoškolci ga mogu pratiti izvannastavno, u Hrvatskom domu.

Predmet je uveden 2009. godine kroz projekt “Upoznaj domovinu”, a prve godine pohađalo ga je 70 djece, a ove godine 90 osnovnoškolaca.

- Postoji interes i među srednjoškolcima i nadamo se da će od ovog rujna spomenuti predmet biti ponuđen i u srednjim školama. Dosta su popustile tenzije iz 90-ih godina i učenici slobodnije izražavaju svoj nacionalni identitet. U Osijeku smo obišli središte grada, konkatedralu, muzej, Tvrđu, zgradu Županije, a idemo i u Našice - rekao je profesor Dario Španović.

Zadovoljni su i učenici, a gimnazijalka Ana Dujić, učenica četvrtog razreda, rekla je kako ju je učenje o Hrvatskoj zainteresiralo toliko da je planirala i fakultet upisati baš u Osijeku.

- Zbog državne mature to mi se, na žalost, ne može ostvariti, ali taj predmet je stvorio ljubav i želju za novim znanjima - rekla je Ana.

Učenik prvog razreda Elektrotehničke škole Kristijan Krpan rekao je kako mu je važno učiti o vlastitoj povijesti.

- Ovo mi je prvi put da sam u Osijeku, a najviše mi se svidjela konkatedrala. Ovakva putovanja i učenje sigurno su važni u očuvanju nacionalnog identiteta - rekao je Krpan.

Župan Šišljagić naglasio je kako mu je drago što su gosti zadovoljni posjetom Hrvatskoj, te se nada kako će gosti iz Srijemske Mitrovice uskoro opet doći u Osijek. I. Sekol

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike