Regija
PROJEKT „GRADIMO ZAJEDNICE – PRIJATELJE DJECE“

I mali Romi uključeni u programe predškole
Objavljeno 17. travnja, 2014.

SLAVONSKI BROD - Romske mališane Marinelu, Jelenu, Armanda, Silvia, Đurđu, Stivena, Esmeraldu, Snježanu, Selmu... proteklih dana zaokupljaju zanimljive radionice - likovna, glazbena, zdravstvena, dramska, jezična, sportska, koje se provode u sklopu projekta „Prava djece“, kao jedna od aktivnosti „Gradimo zajednice – prijatelje djece“, mreže romskih udruga. Riječ je o projektu radionica za djecu, roditelje, odgajatelje i učitelje „Prijatelj s prijateljima“, vrijednom oko 28.000 kuna, čiji je cilj kvalitetno organiziranje predškolskog odgoja i uključivanje romske djece u integrirare vrtiće, a u suradnji s Gradom, Centrom za socijalnu skrb i Udruge mladih romskih talenata Teatar-Bolji život. Provodi ih tim stručnih osoba - Ivana Kljaić, Ana Sušac, Boris Matić i Nikola Destanović.

- Svrha uključivanja 20 romske djece u rani predškolski odgoj jest povećanje njihovih mogućnosti za uspjeh u redovom sustavu obrazovanja. Nespremni su za školu, ne poznaju jezik, higijenu, teško se prilagođavaju. A kroz igru vide ljepotu druženja i učenja pa će stvoriti želju za daljnjim školovanjem. Cilj je potaknuti i lokalnu zajednicu za veću uključenost oko problema integracije i socijalizacije romske djece, kaže Ibrahim Gušani, predsjednik Nacionalnog vijeća romske nacionalne manjine.

Radionice djecu potiču na kreativnost, omogućavaju razvoj samopouzdanja, pozitivnije slike o sebi i drugima, svjedoči voditeljica Ivana Kljaić.

- Pokušavamo ih animirati da se dobro zabave i nešto nauče, da vide kako funkcionira organizirani oblik predškolskog odgoja. Iskustvo je prekrasno - kaže Ivana za nasmijane i sretne klince koji pozorno prate i ponavljaju plesne korake koje ih uči.

- Super nam je, volimo dolaziti - odgovaraju u glas. M.Radošević

Cilj je kvalitetno organiziranje predškolskog odgoja i uključivanje romske djece u integrirani vrtić

Možda ste propustili...

UČENICI I NASTAVNICI EKONOMSKE ŠKOLE I. DOMCA U AKCIJI CK-A

Prvi put krv darovalo čak 25 osoba

Najčitanije iz rubrike