Novosti
NADZOR NAD SIGURNOSNO-OBAVJEŠTAJNOM AGENCIJOM

Saborski odbor uskoro otkriva je li Tomislav Karamarko zapošljavao ljude na jedan dan
Objavljeno 16. travnja, 2014.

Vezani članci

AFERA SOA IZAZVALA POLEMIKE U SABORU

HDZ brani Karamarka napadom na Josipovića

ZAGREB - Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost uskoro će se sastati sa “zanimljivim dnevnim redom”, kako nam je potvrdio Dinko Burić (HDSSB) koji je jedan od članova radne skupine spomenutog odbora koja je završila nadzor nad Sigurnosno-obavještajnom agencijom (SOA) u vezi s mogućim nepravilnostima pri zapošljavanju u toj agenciji. Radna skupina sastavljena prije nešto više od mjesec dana u kojoj su Miroslav Tuđman (HDZ), Tomislav Čuljak (HDZ), Dinko Burić (HDSSB), Igor Dragovan (SDP), Igor Rađenović (SDP), Franko Vidović (SDP) i Milorad Batinić (HNS) trebala je utvrditi je li SOA, dok ju je vodio Tomislav Karamarko, uzimala ljude bez sigurnosne provjere i jesu li se tamo zapošljavali ljudi na jedan dan, a onda upućivali u državnu službu na neodređeno vrijeme. Naime, kako piše Novi list, nagađalo se da je SOA zapošljavala ljude na nekoliko, ili čak na samo jedan dan te ih onda prebacivala u druge državne institucije, uglavnom Carinsku upravu. Tako je SOA poslužila kao svojevrsni trojanski konj za zapošljavanje u državnim institucijama mimo natječaja, što ne bi trebalo biti moguće.

Što je radna skupina otkrila i je li bilo ovakvog zapošljavanja, javnosti nije trenutačno dostupno s obzirom na prirodu SOA-e koja je tajna služba. Ni Dinko Burić nije nam htio otkriti nikakve informacije o dnevnom redu odbora, pa ostaje da se vidi što će biti nakon što se odbor sastane. Nakon sastanka odbora izvjesno je da će se okupiti i Vijeće za nacionalnu sigurnost (VNS), kako je najavio predsjednik RH Ivo Josipović. "Mislim da je dobro da se nađemo i raspravljamo i globalno o kadrovskoj politici. Ne mislim da trebamo na sjednici odlučivati o nekom pojedinačnom predmetu, nego globalno razgovarati o najboljem načinu vođenja kadrovske politike u budućnosti", rekao je Josipović krajem ožujka u emisiji Hrvatskog radija "S Predsjednikom uz kavu".

Od čelnika sigurnosno-obavještajnog sustava, naveo je, zatražio je da u pripremi te sjednice naprave analizu kadrovske politike, posebno s težištem na ispunjavanje uvjeta za rad u sustavu. Upitan je li u tom sustavu bilo zapošljavanja "po HDZ-ovom stranačkom ključu", Josipović je odgovorio kako ne bi žurio s ocjenom.T.Levak/V.Tešija

Radna skupina trebala je utvrditi je li SOA pod Karamarkovim vodstvom uzimala ljude bez sigurnosne provjere

Možda ste propustili...

PROMETOVAT ĆE DO 5. LISTOPADA

Noćni vlak od Bratislave do Splita

ZAMIJENJENO JE GORIVO I OBAVLJENI SU PLANIRANI RADOVI NA ODRŽAVANJU

Završen redoviti remont Nuklearne elektrane Krško

Najčitanije iz rubrike