Novosti
AFERA SOA IZAZVALA POLEMIKE U SABORU

HDZ brani Karamarka napadom na Josipovića
Objavljeno 5. ožujka, 2014.

ZAGREB - Sabor je jučerašnji rad započeo stankom koju je zatražio HDZ zbog, kako je rekao zastupnik Davorin Mlakar, zabrinjavajućih vijesti o stanju nacionalne sigurnosti. Zahtjevu su se pridružili laburisti i HDSSB, a stanku su zatražili i SDP te neovisni Damir Kajin.

Očito želeći zaštititi svoga predsjednika Tomislava Karamarka, kojega se proziva da je u SOA-i, dok joj je bio na čelu, omogućio zapošljavanje bez sigurnosne provjere, HDZ je prozvao predsjednika Ivu Josipovića da Vijeće za nacionalnu sigurnost saziva zbog “jednog zaposlenika SOA-e i njegovog brata novinara koji kritički piše o vlasti”, a nije to učinio zbog dramatične gospodarske situacije, teških prilika u zdravstvu, zapošljavanju itd. “Povod za sazivanje VNS-a Josipović nije našao ni u stanju u relativno bliskoj Ukrajini, ni u činjenici da su za kontrolu hrvatskog zračnog prostora sposobna samo tri, odnosno jedan zrakoplov MIG-21, da je 12 zrakoplova na remontu u Ukrajini, a isporuka kasni i neizvjesna je”, kazao je Davorin Mlakar.

Nama je važna SOA, POA, a zapravo riječ je o taštinama i nemoći vodećih političara, ocijenio je laburist Branko Vukšić. Možete misliti koliko građane uzbuđuje špijuniraju li Karamarkovi špijuni Milanovića ili Milanovićevi Karamarka, poručio je Vukšić.

Treba utvrditi je li SOA, dok ju je vodio Tomislav Karamarko, uzimala ljude bez sigurnosne provjere i jesu li se tamo zapošljavali ljudi na jedan dan, a onda upućivali u državnu službu na neodređeno vrijeme, jer bi to bio kriminal, istaknuo je Nenad Stazić (SDP). Josip Salapić (HDSSB) predložio je osnivanje istražnog povjerenstva, bez obzira na Odbor za unutarnju politiku. “Bojim se da ćemo ovakvim ponašanjem, kada u dnevnopolitičke svrhe najavljujemo sjednice Vijeća, biti nigdje”, Zaključio je Salapić.I.Mikulić

Josipović oporbi poručio da miješaju kruške i jabuke

Probleme s MIG-ovima pokušat ćemo riješiti i uz pomoć NATO-a, kazao je predsjednik Ivo Josipović odgovarajući na kritike saborske oporbe. Oporbi je poručio da miješaju kruške i jabuke kazavši kako Vijeće za nacionalnu sigurnost nije nadležno za MIG-ove, nego je to Vijeće za obranu. Josipović je dodao kako se Vijeće za nacionalnu sigurnost neće baviti samo jednim slučajem, “već je on pokretač da se razmotri cijela kadrovska politika, te da se učini još jedan korak u poboljšanju rada sigurnosnih službi”.(MS)

Saborski odbor od idućeg tjedna kreće u nadzor SOA-e

Saborski odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost jučer je odlučio kako će provesti neposredni nadzor u SOA-i i to od 2006. godine do danas kako bi utvrdio načine, kriterije, pravilnike i preporuke prema kojima su zaposlenici primani u tu agenciju. Provjerit će i jesu li zapošljavani i oni koji nisu ispunjavali sigurnosne i zakonske kriterije. Odbor će provesti nadzor i drugih službi iz sigurnosno-obavještajnog sustava. U sedmeročlanoj radnoj skupini, koju čine članovi Odbora, su: Miroslav Tuđman (HDZ), Tomislav Čuljak (HDZ), Dinko Burić (HDSSB), Igor Dragovan (SDP), Igor Rađenović (SDP), Franko Vidović (SDP) i Milorad Batinić (HNS). Odbor će početi raditi idućeg tjedna, a članovi su ujedno i članovi Odbora. Prijedlog o nadzoru došao je od Kluba zastupnika SDP-a.

Možda ste propustili...

LOŠE PREHRAMBENE NAVIKE I NEAKTIVNOST SVE VEĆI PROBLEM

Sjede i jedu: Zbog korone djeca se još manje kreću

DONACIJA OSJEČKOM CRVENOM KRIŽU I UDRUZI SPECTRUM

Zaklada Novo sutra uručila donacije u vrijednosti od gotovo 50.000 eura