Dome slatki dome
ISTRAŽIVANJA

Mješanci nisu zdraviji
Objavljeno 14. travnja, 2014.

Rasni psi jednakog su zdravlja kao i mješanci, tvrde znanstvenici, unatoč uvriježenom mišljenju da su mješanci zdraviji. Do tog su zaključka došli analizirajući 150.000 medicinskih kartona raznih pasa.

Znanstvenici s Kraljevskog veterinarskog fakulteta očekivali su da će se potvrditi mišljenje da su mješanci zdraviji, odnosno da je selektivan uzgoj uzrok većoj podložnosti rasnih pasa na probleme sa zglobovima ili unutrašnjim organima. Na njihovo velik iznenađenje, ispostavilo se da su i mješanci i rasni psi “žrtve” modernog načina života i da imaju gotovo iste zdravstvene probleme. Dapače, kad je riječ o degenerativnoj promjeni na zglobovima, mješanci su podložniji. Od 20 najčešćih zdravstvenih problema samo su infekcije uha, debljina i problemi s kožom tipičniji za rasne pse.

Podatke su skupljali iz 100 veterinarskih ambulanti tijekom pet godina. Dr. Dan O'Neill, voditelj studije, izjavio je: “Zaključak je da nema dokaza da postoje razlike između rasnih pasa i mješanaca glede zdravlja.” Zanimljivo je i da su podaci otkrili da mješanci u prosjeku žive duže godinu dana nego rasni psi. (J.Kn.)

Možda ste propustili...

DIZAJN: KOMFOR UZ MALE ZAHVATE

Pripremite se za ugodno opuštanje

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike