Zdravlje
NEZASLUŽENO NA LOŠEM GLASU ZA DIJETALCE

Tjestenina: Hrana protiv stresa, za dobro raspoloženje
Objavljeno 9. travnja, 2014.
Za višak kalorija najčešće su odgovorni punomasni umaci i dodaci

Dolaskom proljeća svi smo u strci kako popraviti liniju nakon uživanja u zimskim specijalitetima.

Svi su u potrazi za čudotvornim dijetama, a, nažalost, mnogi još uvijek misle da jela od tjestenine debljaju. Usprkos vjerovanjima, dijetolozi su ustanovili da tjestenina ne deblja i da je njena dosadašnja loša reputacija nezaslužena. Dapače, u svakodnevni je jelovnik poželjno uvrstiti jela s tjesteninom.

Tjestenina ima najnižu razinu masnoća – do 0,3% ako je pripremljena bez jaja, ili 2,4% s jajima. Za višak kalorija najčešće su odgovorni punomasni umaci i dodaci koji su i inače na lošem glasu.

Tjestenina je najbolje oružje protiv odustajanja od dijete, jer pruža osjećaj sitosti. Posebno vrste od integralnog brašna, kao i kombinacija s termički što manje obrađenim namirnicama koje sadrže vlakna i mineralne tvari (kao što je povrće), zajedno imaju nizak glikemijski indeks kojim se održava razina glukoze u krvi, što daje dugotrajniji osjećaj sitosti.

Tjestenina se najvećim dijelom sastoji od škroba koji brzo i lako oslobađa energiju pa organizam nije izložen naglim padovima energije. Odličan je izbor za aktivne osobe i sportaše. Hrana je to za dobro raspoloženje. Zahvaljujući tjestenini do mozga stiže aminokiselina triptofan koja se pretvara u serotonin odgovoran za osjećaj sreće. Zato je tjestenina odličan izbor protiv stresa. Lako je probavljiva i posebno pogodna za ishranu svih grupa ljudi, a odličan je izbor tijekom ljetnih mjeseci. Idealna je za vrijeme posta, a uz različite posne priloge pruža neograničene ideje za originalna jela. Brzo i lako se priprema, a mnoštvo vrsta tjestenine i bezbroj kombinacija s raznovrsnim umacima od povrća, začinskog bilja, ribe ili mesa doista će zadovoljiti svakog gurmana. Suha tjestenina u originalnoj ambalaži može se čuvati praktično neograničeno. Svježu možete držati u hladnjaku nekoliko dana. S obzirom na sve manji kućni budžet, tjestenina je odlična namirnica koja ima dobre prehrambene vrijednosti i vrlo povoljnu cijenu.(J.Kn.)

Najčitanije iz rubrike