Novosti
KAOS U BOLNICAMA, PACIJENTI OGORČENI

Za neke zahvate u slavonskim bolnicima prvi slobodni termini su sredinom 2015.!
Objavljeno 3. travnja, 2014.
Za liste čekanja jedni krive štrajk, drugi staru opremu, a treći manjak liječnika

Vezani članci

MINISTAR OSTOJIĆ PREDSTAVIO BOLNIČKI MASTERPLAN

U Slavoniji čak 39 posto bolničkih kreveta manje

Gužve u hodnicima slavonskih bolnica više nikoga ne iznenađuju. Za kontrolne preglede na pojedinim odjelima u istom je terminu za pregled naručeno i po deset pacijenata, dok su za pojedine zahvate liste čekanja dobrano ušle u 2015. godinu.

Građani gube strpljenje, iz Ministarstva zdravlja za cijelu situaciju krive štrajk liječnika, liječnici pak ističu kako ih je premalo, a bolnice krivca vide u dotrajaloj medicinskoj opremi.

Kome se žaliti?

Među zahvatima na koje Slavonci najduže čekaju prednjače ugradnja totalne endoproteze kuka i operacija katarakte. Prema podatcima HZZO-a, na operaciju kuka u KBC-u Osijek čeka se 327 dana, pa je prvi slobodni termin jučer (2. travnja) za ovaj zahvat bio 23. veljače 2015. U OB Slavonski Brod trenutačno se obavljaju predbilježbe pacijenata za listopad, a u OŽB-u Požega za svibanj 2014. Na operaciju očne katarakte u KBC-u Osijek čeka se čak 467 dana (prvi slobodni termin 13. srpnja 2015.), u OB Slavonski Brod 300 dana (prvi slobodni termin 27. siječnja 2015.), a u OŽB-u Požega “samo” 127 dana (prvi slobodni termin 7. kolovoza). Magnetska rezonanca mozga, kao pretraga oko koje se posljednjih dana najviše diže prašina, u osječkoj bolnici čeka se 183 dana (prvi slobodni termin 2. listopada), u bolnici Slavonski Brod 219 dana (prvi slobodni termin 7. studenoga), a u OBŽ-u Požega 93 dana (prvi slobodni termin 4. srpnja). Iako je kod drugih “popularnih” pretraga situacija nešto bolja, no ipak, čekanja poput čak 82 dana za ultrazvuk abdomena u Slavonskom Brodu, 281 dan za UZV dojke u Požegi, složit će se svi - preduga su.

Ministarstvo zdravlja kao primarne krivce za duge liste čekanja prokazuje liječnike i štrajk. No iz Hrvatskog liječničkog sindikata na ovakve insinuacije odmahuju glavom.

- Štrajk je u mirovanju od uvođenja radne obaveze do danas, tako da nitko ne može tvrditi kako su liste čekanje koje su se drastično produžile u zadnje vrijeme posljedica štrajka. Liječnici su u štrajk išli upravo kako bi se prevenirala ovakva situacija, ali na žalost tu nismo imali uspjeha. Kolektivni ugovor nije dobar i sada se jasno vide njegove negativne posljedice. Liječnici su sve ovo vrijeme poštovali sve zakone, pravila struke i kodeks medicinske etike. Nismo krivi za duge liste čekanja. Za to je krivo isključivo Ministarstvo zdravlja na čiju se adresu trebaju žaliti svi nezadovoljni pacijenti. Sada je konačno red na voditeljima organizacija u zdravstvenom sustavu da preuzmu odgovornost i krenu raditi svoj posao. Da priznaju kako nam manjka liječnika, te da je to razlog dugih čekanja, a ne štrajk - poručuje Ivica Babić, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata.

Skupi novi uređaji

Upravitelji bolnica pak poručuju kako velik utjecaj na duže liste čekanja ima i stara medicinska oprema koja se stalno kvari, a ne nedostatak bijelih kuta. Među njima je i Saša Lamza, sanacijski upravitelj KBC-a Osijek.

- Otkako više nema amortizacije za opremu, bolnice više nemaju mogućnost samostalne nabave potrebnih uređaja. Sve što nam treba moramo tražiti od Ministarstva, a dok Ministarstvo o svakoj odluci donese svoju odluku mi radimo sa starim uređajima koji su često u kvaru. Upravo je to kod nas nedavno bio slučaj kada se pokvario uređaj za magnetsku rezonancu. Dok smo čekali popravak, lista je bivala sve duža. Slično se dogodilo nedavno u Slavonskom Brodu kada se njima pokvario koronarograf, samo što su onda njihovi pacijenti pohitali u Osijek pa se ta naša lista čekanja ponovno našla pod opterećenjem. Uz kvalitetniju opremu liste čekanja za brojne pretrage bile bi kraće, no novca nema - zaključuje Lamza.

- U Općoj županijskoj bolnici Vukovar liste čekanja su pod kontrolom – kaže tako sanacijski upravitelj Davor Arežina. Dodaje kako su one u vukovarskoj bolnici u uobičajenim granicama, bez većih odstupanja, dok u nekim slučajevima čekanja i nema. Arežina je spomenuo, međutim, problem kada je u pitanju CT jer je takav uređaj u vinkovačkoj bolnici u kvaru, zbog čega je veći pritisak pacijenata na bolnicu u Vukovaru pa je tu došlo do povećanja liste čekanja.

Ivana SOLAR/Sanja BUTIGAN
RAZLIČITE INFORMACIJE O OTKAZIMA U VIROVITICI

Tomislav Tolušić, virovitičko-podravski župan, kaže da je Opća bolnica trebala postati regionalna bolnica jer je imala kudikamo bolje pokazatelje od bjelovarske i koprivničke bolnice. “Posljednja vijest je da će ovih dana tridesetak medicinskih sestara i osoblja u Općoj bolnici Virovitica ostati bez posla. Sve su to zakamuflirali uštedom, a prava istina je da će tridesetak obitelji ostati bez izvora prihoda”, tvrdi Tolušić. No, to opovrgava dr. Marijana Živko, sanacijska upraviteljica bolnice: “Riječ je o ugovorima na određeno vrijeme i o medicinskim sestrama koje su bile zamjena za bolovanja. Kako će se koja sestra vraćati s bolovanja, tako će se i raskidati ugovori na određeno vrijeme za njihovu zamjenu. U tome ne vidim problem”, zaključila je Živko.(S.K.)

Samo dva kardiologa u Virovitičkoj bolnici

U Općoj bolnici Virovitica liste čekanja su iste kao i u srpnju 2013. kada je dr. Živko preuzela dužnost sanacijske upraviteljice. Za ultrazvuk abdomena prosjek je 30 dana, dojke oko 60 dana, karotida oko 10 dana, mamografije 38 dana, kolonoskopije 49 dana, gastroskopije 35, operacije kuka 90. Nekada se dugo čekala operacija očne mrene, a sada je čekanje smanjeno na 120 dana što je dobar rezultat za jednu malu bolnicu. Uvijek je povećano čekanje za ultrazvuk srca, sada se kreće oko 150 - 200 dana, a problem je jer imaju samo dva kardiologa.(S.K.)

SINDIKAT

LIJEČNIKA UPUĆUJE NEZADOVOLJNE PACIJENTE DA SE ŽALE MINISTARSTVU

Ivica Babić predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata:

Manjak liječnika je razlog dugih čekanja, a ne štrajk

Možda ste propustili...