Novosti
MINISTAR OSTOJIĆ PREDSTAVIO BOLNIČKI MASTERPLAN

U Slavoniji čak 39 posto bolničkih kreveta manje
Objavljeno 19. ožujka, 2014.
Vlada ovim planom namjerava uštedjeti 400 milijuna kuna godišnje

Vezani članci

MINISTAR PREDSTAVLJA SVOJU REFORMU ZDRAVSTVA

Ukida se trećina bolničkih kreveta

Ministar zdravlja Rajko Ostojić predstavio je Nacionalni plan razvoja kliničkih bolničkih centara, kliničkih bolnica, klinika i općih bolnica u RH 2014.-2016., kolokvijalno nazvan masterplan.

Cilj je stvaranje nove mreža bolnica i racionalnije upravljanje bolničkim troškovima.

Jednim od svojih strateških dokumenata Vlada planira uštedjeti 400 milijuna kuna godišnje, povećati popunjenost bolnica na 85 posto, a prosječno trajanje boravka u bolnici smanjiti do 30 posto. Prve rezultate očekuju već krajem ove godine.

- Kasnim s prezentacijom 18 dana, ali u zbilji kasnimo 15, 18, 20 godina - rekao je Ostojić aludirajući na poražavajuću činjenicu - prava strategija zdravstva nikada u Hrvatskoj nije bila definirana te naglasio: “Važnost Nacionalnog plana ponajprije je u povećanju dostupnosti, kvalitete i učinkovitosti bolničke zdravstvene zaštite te formiranju regionalnih centara izvrsnosti, a tek zatim u financijskim uštedama.” Kako je Ostojić najavio, taj cilj želi se postići ukidanjem trećine kreveta za klasično bolničko liječenje. To konkretno znači da će broj bolničkih kreveta za redovitu hospitalizaciju biti smanjen sa sadašnjih 15.507 na 10.510 do kraja 2016. godine. Pacijenti, tvrdi ministar, to neće osjetiti kao smanjenje i pogoršanje bolničke usluge jer će se povećati kapaciteti dnevnih bolnica za 44 posto, sa 2.421 mjesta za pacijente koji ne noće u bolnici na 3.489 mjesta postupno do kraja 2016. godine.

Takav plan na razini države preslikat će se na četiri bolničke regije (središnja i sjeverna, istočna, južna i zapadna), u kojima će doći do integracije bolnica. Istočna regija koju čini pet slavonskih županija obuhvaća sedam bolnica od kojih se za dvije bolnice ne predviđa funkcionalna integracija. To su Opća bolnica “Dr. Josip Benčević” Slavonski Brod, kojoj je odlukom Vlade 1. siječnja pripojena OB Nova Gradiška, te Opća županijska bolnica Požega, kojoj je odlukom Vlade od 1. siječnja pripojena OŽB Pakrac. Funkcionalna integracija predviđena je za KBC Osijek i OŽB Našice; OŽB Vinkovci i OŽB Vukovar te Opću bolnicu Virovitica iz istočne regije i OB “Dr. Tomislav Bardek” iz Koprivnice koja pripada središnjoj i sjevernoj regiji.

Najveće ukupno smanjenje broja mjesta u bolnicama, za oko dvadeset posto, planirano je u istočnoj regiji. Broj kreveta za klasičnu hospitalizaciju bit će smanjen za 39 posto, odnosno 1.208, a broj mjesta u dnevnoj bolnici povećat će se za 182 (28 posto). Broj postelja za produljeno, dugotrajno i kronično liječenje u istočnoj će se regiji do 2016. povećati za 286.

Ukupni kapaciteti svih bolnica na istoku zemlje tako će 2016. godine biti 385 na 100.000 stanovnika, u središnjoj i sjevernoj Hrvatskoj bit će 407 kreveta na sto tisuća stanovnika, a 340, odnosno 345 kreveta na 100.000 stanovnika bit će u zapadnoj, odnosno južnoj bolničkoj regiji. Od 31 bolnice predviđena je funkcionalna integracija njih 21, dok se 10 bolnica neće funkcionalno povezivati.

Eduard SOUDIL
REFORMA U BROJKAMA

VRSTA LIJEČENJA KREVETA SADA KREVETA 2016.

Redovita hospitalizacija 15.507 10.510

Dnevne bolnice 2.421 3.489

Kronične bolesti i palijativa 828 2.372

BOLJA PALIJATIVNA SKRB

Palijativna je skrb, posebice kada je riječ o bolničkoj brizi za umiruće bolesnike, jedan od najvećih problema hrvatskog zdravstva i na njegovu će se rješavanju intenzivno raditi. Konkretno, u 2016. godini u hrvatskm će bolnicama biti 2.372 kreveta za kronično liječenje i palijativnu skrb, gotovo tri puta više nego sada.

Marijana Živko

sanacijska ravnateljica Opće bolnice Virovitica

Bolja usluga za pacijente

- Ne radi se samo o pripajanju nego o funkcionalnoj integraciji s koprivničkom bolnicom i dvije bolnice se povezuju, a svaka ostaje gdje je. U bolnici imamo 75 specijalista, što je malo, a da bismo omogućili bolju skrb, dolazit će liječnici iz Koprivnice pa će usluga u konačnici biti bolja za pacijente. Ne radi se ni o kakvim gašenjima odjela, manji će se spojiti u veće. Neka šefovska mjesta će se ukinuti, a obujam usluge će se povećati. Smanjit će se broj akutnih ležaja jer se ionako postotak popunjenosti kretao oko 65 posto, a preustrojem dobivamo veći broj stolaca u dnevnoj bolnici i veći broj kreveta za kronično produženo liječenje. Zadovoljna sam, ovo je dobro za bolnicu, nadam se da će to i lokalna politika konačno shvatiti - rekla je Marijana Živko, sanacijska ravnateljica Opće bolnice Virovitica.(S.Kadić)

U NAŠIČKOJ BOLNICI ZADOVOLJNI

Sanacijska upraviteljica Opće županijske bolnice Našice Sanja Milanović izjavila je da je plan razvoja hrvatskih bolnica za našičku bolnicu dobar. Našička bolnica, naime, ostala je samostalni subjekt, a s KBC-om Osijek funkcionalno će biti povezana. “Nema većih promjena, znači ostajemo samostalni, ni jedan bolnički odjel neće se ukinuti, a dobivamo i 10 kreveta za palijativnu skrb. Bit će manje akutnih kreveta na kirurgiji, no za bolesnike u konačnici to nije važno, jer će zdravstvena skrb i njega ostati ista. Povećava se broj kreveta u dnevnoj bolnici te se uvodi 10 kreveta za hospicij,” rekla je Milanović i dodala da će se najteži bolesnici kao i do sada zbrinjavati u osječkom KBC-u, dok će našička bolnica pružati usluge osječkim pacijentima, osobito o pitanju gastroskopije, kolonoskopije i drugih pregleda.(S.Fridl)

NEGATIVNE REAKCIJE U BRODU

Otkako su 2. siječnja pripojene slavonskobrodska i novogradiška bolnica, kao bolnica Slavonski Brod koja posluje na dvije lokacije, bilo je raznih negativnih reakcija. U Novoj Gradiški je primjerice potpisivana peticija protiv spajanja, a sanacijski upravitelj Hrvoje Mitrović je nakon kratkog vremena na čelu zajedničke bolnice podnio ostavku, zbog, kako je naveo, nedostatne komunikacije s Ministarstvom zdravlja. Neposredna posljedica novog ustroja bolnice i nedavna je ostavka šefa kirurgije u brodskoj bolnici, dr. Josipa Samardžića. Bune se i članovi udruge za prava pacijenata, a novogradiški gradonačelnik Željko Bigović zahtijeva odgovor na pitanje koje su uštede postignute spajanjem bolnica. Jedino od ravnatelja zajedničke bolnice dr. Tihomira Biščevića ni riječi komentara. Na jučerašnji upit da prokomentira spajanje bolnica, pri čemu brodsko-novogradiška kombinacija nije funkcionalno pripajanje, ponovo nema odgovora, osim poruke “odgovorit će kada za to dobije dozvolu od ministra.”(M.R.)

CILJ

JE NOVA MREŽA BOLNICA I RACIONALNIJE UPRAVLJANJE TROŠKOVIMA

Možda ste propustili...