Novosti
OGORČENI PRAVOSUDNI POLICAJCI I SUCI

Plaće idu dolje, pravosudni sustav mogao bi se raspasti
Objavljeno 25. ožujka, 2014.
Plaće sudaca već su sada ispod europskih standarda, a slijedi novo smanjenje

Vezani članci

EU KOMISIJA MJERI UČINKOVITOST

Hrvatsko pravosuđe u strahu od rangiranja na “EU semaforu”

Još je samo tjedan dana ostalo do primjene novih zakonskih propisa prema kojim će se sucima i pravosudnoj policiji dodatno umanjiti plaće.

Pogođeni kažu kako, nažalost, nije riječ o prvotravanjskoj šali, nego će doista 1. travnja linearno biti smanjene njihove plaće.

- Plaća nam se smanjuje redovito, no nije to od jučer, već od vremena kad je premijerka bila Jadranka Kosor. Mi smo se, kao i svi drugi državni službenici, izjasnili o mogućem generalnom štrajku i polovina ih je bila za, a pola protiv. Inače, smanjenje se odnosi na minuli rad za kolege koji rade 20 i više godina, a nama su plaće već umanjene za oko 1.500 kuna u odnosu na neka davna, bolja vremena, ispričao je Stanislav Prugovečki, predsjednik osječke podružnice Sindikata pravosudne policije Hrvatske.

Da je održan sastanak s ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem u Zagrebu, poznato je i Krunoslavu Barkiću, predsjedniku osječke podružnice Udruge sudaca koji kaže da mu nisu poznati detalji sastanka. No, poznato mu je da je ministar, upitan o obećanju kako se sudačke plaće neće dirati, ostao bez komentara. Barkić smatra da je linearno smanjenje nepravedno, budući da ima sredina gdje suci nisu opterećeni velikim brojem predmeta i rasprava, za razliku od nekih sudova gdje posla ima napretek.

- Hipotetski, pitanje je zašto bi sudac u Osijeku imao jednaku plaću kao onaj u Velikoj Gorici. Plaće su ispod europskih standarda, u drugim zemljama Europske unije suci su najviše plaćeni državni službenici, što pokazuje kakva je sudačka pozicija u tim zemljama, a kakva je kod nas? Naravno, kad smo počinjali raditi nismo razmišljali o visokim ili niskim plaćama, no ovo što se najavljuje prevršilo je svaku mjeru. Ne zaboravimo da se sad smanjuje osnovica koja je približno 4.600 kuna i past će za dodatnih 200 kuna. Paradoks je što će kolege suci, koji imaju manje radnog staža, biti manje oštećeni nego oni s duljim stažem - ocijenio je Barkić.

Kaže i kako svaki pokušaj Udruge da ukaže na probleme s kojima se suci u svom zahtjevnom poslu susreću nije urodio plodom. “Pred nama su sve veći zadaci i kvaliteta rada opada. Kako će to doista izgledati na papiru vidjet ćemo nakon 1. travnja”, dodaje Barkić. A prema izračunu, plaće sudaca županijskih sudova bit će smanjene za oko 800, a općinskih sudaca za oko 500 kuna. Za tisuću kuna bit će uskraćeni suci Vrhovnog suda.

Marija MIHELIĆ
PRAVOSUDNI POLICAJCI NE SMIJU U MIROVINU IAKO IMAJU UVJETE

Smanjenje plaće među pravosudnim policajcima dovelo je do generalnog mišljenja kako je bolje sjediti kod kuće umirovljen, nego za malu plaću čuvati zatvorenike. Prugovečki kaže kako je to doista točno, no paradoks je da se trenutačno u mirovinu ne puštaju ni oni pravosudni policajci koji za nju ispunjavaju uvjet. “Dobivaju odbijenicu, jer ih nema tko zamijeniti. Ne znam točno kako to ide sa zapošljavanjem u državnim službama, no činjenica je da policajaca nedostaje, a ako nekog otpuste, moraju zaposliti nove. Upravo zbog tog razloga ne puštaju kolege u njihovu zasluženu mirovinu”, kaže Prugovečki.

Krunoslav Barkić

predsjednik osječke podružnice Udruge sudaca

Plaće županijskih sudaca bit će smanjene za 800, općinskih 500, a sudaca Vrhovnog suda 1.000 kuna

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike