Novosti
EU KOMISIJA MJERI UČINKOVITOST

Hrvatsko pravosuđe u strahu od rangiranja na “EU semaforu”
Objavljeno 17. ožujka, 2014.

ZAGREB - Europska komisija još je lani predstavila novi alat kojim mjeri učinkovitost pravosuđa zemalja članica Europske unije, tzv. Justice Scoreboard, odnosno "pravosudni semafor", usredotočivši se pritom na građanske, trgovinske i upravne postupke. Koristeći podatke prikupljene od zemalja članica, ali i drugih izvora, Komisija je analizirala, primjerice, duljinu postupaka, stopu riješenih predmeta i broj predmeta koje tek treba riješiti. Ta usporedba među zemljama članicama ne služi da bi se promovirao bilo koji pravosudni sustav kao najbolji model, nego je prvenstveni cilj da se, bez izricanja sankcija, potakne učinkovitost pravosuđa.

Hrvatska će tek biti obuhvaćena tim novim alatom jer je Uniji pristupila nakon objave prvog "semafora". Iako načelno podržava glavni cilj spomenutog mehanizma, na jednom od sastanaka Vijeća EU, kako doznajemo, iznijela je i primjedbe na metodologiju izrade tog izvješća. Prema izvorima iz Ministarstva pravosuđa, Hrvatska nije protiv "pravosudnog semafora", ali smatra da postoje određeni nedostatci u njegovu provođenju. Među nedostatcima navedeno je da su metode prikupljanja podataka u pojedinim državama neujednačene te da su pravosudni sustavi zemalja različiti i zato nedovoljno usporedivi da bi se zemlje prema tome moglo rangirati. Hrvatska strana istaknula je da ne postoje usklađeni kriteriji za određivanje trajanja sudskih postupaka i upozorila da se u nekim državama, poput Hrvatske, suci bave i administrativnim poslovima, a ne samo suđenjima. Zbog tih razlika, moguće je, kažu u Ministarstvu pravosuđa, da države, čiji su sustavi "samo prividno manje učinkoviti od sustava drugih država", dobiju negativni predznak. Hrvatska je u posebnoj poziciji jer je njezino pravosuđe donedavno bilo pod nadzorom Europske komisije, u okviru pristupnih pregovora. Pritom je Komisija, između ostaloga, kontrolirala i učinkovitost hrvatskog sustava. Zato može zvučati neobično da tako brzo nakon pristupanja nova članica izražava određene rezerve prema mehanizmu koji se praktički bavi upravo onime što je Komisija do prije nekoliko mjeseci kontrolirala. U Ministarstvu pravosuđa ne smatraju to neuobičajenim i ističu da Hrvatska, kao punopravna članica, ima pravo izražavati svoje mišljenje.I.Frlan

Josip Kregar

predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe

Rezultate ne treba shvaćati kao tragediju

- Rezultate ne treba shvaćati kao tragediju, nego kao poticaj za promjene nabolje - kaže Josip Kregar. Iako je i sam svjestan da je teško uspoređivati različite pravosudne sustave, primjerice, engleski i hrvatski, Kregar zaključuje da će se rezultati sasvim sigurno podudarati "s općim osjećajem građana", ali i presudama koje, primjerice, u slučajevima dugotrajnih suđenja donosi Europski sud za ljudska prava.

Možda ste propustili...

BRAČNI PAR RASPUDIĆ NAVODNO NAPUSTIO STRANKU

Sastavljanje lista za europske izbore izazvalo raskol u Mostu?

NOVA PRAVILA O RADU PREKO DIGITALNIH PLATFORMI

Nema više lažne samozaposlenosti