Regija
INICIJATIVA TVRTKE BIOAGRAR IZ IVANOVACA

Profitabilno - EU traži bobice bazge
Objavljeno 24. ožujka, 2014.

VALPOVO - U organizaciji tvrtke Bioagrar d.o.o. Ivanovci i Poljoprivredne savjetodavne službe Valpovo u valpovačkom Centru kulture Katančić održano je zanimljivo predavanje o plantažnom uzgoju bazge.

Ovu visoko profitabilnu kulturu okupljenim slušateljima predstavio je Csizhadia Gyorgy, direktor klastera Botesz iz Mađarske, koji na tržište Europske unije plasira 300.000 tona bazginih bobica, koje se koriste u prehrambenoj i kemijskoj industriji za boje, a tržište za ovu kulturu ne samo da nije zasićeno nego se i povećava. O tome je govorila i voditeljica Poljoprivredne savjetodavne službe Valpovo, Vesna Petrov.

U suradnji s Boteszom, tvrtka Bioagrar d.o.o. Ivanovci već je počela širiti proizvodnju na područje Republike Hrvatske, o čemu direktor Bioagrara Jozo Martinović kaže:

- Ovom suradnjom osigurali smo laboratorijski uzgojene sadnice po povoljnoj cijeni, praćenje proizvodnje i stručnu pomoć te siguran otkup bazginih bobica. Također, ovom sinergijom postali bismo važniji igrač na tržištu te dodatno smanjili troškove proizvodnje i prerade. Prinosi po jednom hektaru iznose 7 do 15 tona uz cijenu od 3 do 4 kune, što bazgine bobice svrstava u visoko profitabilnu kulturu, a sam uzgoj u dobar i siguran posao.

Botesz se, osim proizvodnje i plasiranja bazginih bobica, bavi i proizvodnjom i preradom drugih voćnih sorti poput jabuka, višanja, trešanja te drugih voćnih sorti. L. Aničić

Prinosi bobica po hektaru iznose

7-15

tona uz cijenu od

3-4

kune

Možda ste propustili...

GRADSKO DRUŠTVO CRVENOG KRIŽA ORAHOVICA

Vladimir Kribl novi ravnatelj

ZASJEDALO GRADSKO VIJEĆE ŽUPANJE

Vinkovačka ulica će u rekonstrukciju u 2026. godini

OBILJEŽENE OBLJETNICE ROĐENJA VELIKANA

Cvijeće pred bistama Kršnjavoga i Bilinskog

Najčitanije iz rubrike